Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, la emisiunea Talk News de la Profit TV, despre majorările salariale anunţate în sectorul feroviar, după protestul spontan de la începutul săptămânii, că se va discuta despre acest lucru abia când companiile vor veni cu bugetele la aprobare. ”Dacă vor putea susţine din punct de vedere economic aceste creşteri, nimeni nu are nimic împotrivă”, a spus Grindeanu, precizând că o majorare salarială de la 1 ianuarie 2022 a fost comunicată ”neoficial, pe surse, şi nu este convenită de niciuna dintre părţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat despre creşterile salariale din sectorul feroviar, ministrul Sorin Grindeanu a afirmat că ”ceea ce s-a agreat în urma discuţiilor cu sindicatele şi cu reprezentanţii companiilor, este în comunicatul oficial, agreat de ei şi de sindicate, aflat pe site, şi care spune în eşenţă următorul lucru, că suntem de acord cu aceste creşteri, fără a spune niciun procent, dacă ne înscriem în limitele date de buget şi de asemenea de aprobarea bugetelor companiilor din subordine”. 

Ministrul a arătat că bugetele companiilor din sectorul feroviar, CFR Infrastructură, Marfă şi Călători nu au fost aprobate şi vor fi aprobate probabil aprobate în februarie, martie.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

”Atunci, dacă acele companii vor veni când vor prezenta bugetul, şi vor fi aprobate în Guvern, vor putea susţine din punct de vedere economic aceste creşteri, nimeni nu are nimic împotrivă”, a spus Grindeanu. 

Despre o posibilă creştere salarială în sectorul feroviar, de la 1 ianurie, Sorin Grindeanu a răspuns: ”Am înţeles că aceasta a fost o comucare neoficială, pe surse, şi care nu e convenită de niciuna dintre părţi, singurul lucru convenit a fost acel comunicat, convenit de ambele părţi”.   

despre posibile proteste pe calea ferată, ministrul Transporturilor a spus: ”Eu cred că la CFR este nevoie de multe investiţii, să crească atât calitatea transportului cât şi calitatea celui care munceşte în CFR, nu s-a investit e peste 30 de ani şi acest lucru se vede”. 

În privinţa statutului feroviarului, promovat de PSD în Parlament şi care prevede majorarea salariilor cu 30%, Grindeanu a explicat faptul că şi-au dori ca acesta să se aplice, dar în prezent, companiile din sectorul feroviar se află pe pierdere.

”Niciuna dintre ele nu este pe profit, şi trebuie să găsim, pentru anul viitor, acele soluţii de redresare”, a afirmat el, precizând că există şi jaloane în PNRR legate de aceste companii.

Reprezentanţii Ministerului Transporturilor au anunţat, luni, după negocierile cu sindicatele angajaţilor din domeniul feroviar, că părţile au convenit ca pentru perioada imediat următoare să se agreeze, ca soluţie, creşterea salariilor tarifare cu indicele de creştere a preţurilor de consum pentru anul 2022.

"Astăzi, 20 decembrie 2021, la sediul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, la solicitarea ministrului Sorin Grindeanu a avut loc întâlnirea cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din calea ferată. Discuţiile s-au concentrat pe problemele existente în domeniul feroviar, dar şi pe situaţia creată de protestul spontan al unor lucrători din calea ferată. Părţile au convenit ca pentru perioada imediat următoare să se agreeze ca şi soluţie creşterea salariilor tarifare cu indicele de creştere a preţurilor de consum pentru anul 2022, în condiţiile aprobării cadrului legal şi financiar. Vorbim aici de Legea bugetului de stat şi bugetele companiilor feroviare, ca o primă etapă în vederea aplicării Statutului personalului feroviar", se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Transporturilor.
 
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.