Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a acuzat că Guvernul PNL nu a făcut nimic pentru fermieri, deşi a promis de luni întregi sprijin pentru aceştia. El a adăugat că ministrul Agriculturii Adrian Oros se plimbă pe la festivaluri şi a atras atenţia că „o să ajungem să cumpărăm la preţuri exorbitante tot ceea ce le va prisosi altora”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am discutat şi subiectul agricultură. E la fel de tragică situaţia şi în agricultură. De luni de zile Guvernul Orban promite sprijin, dar îi duce cu vorba pe fermieri. Fermierii au început să îşi strige disperarea în stradă. E de neconceput ca în plină pandemie Guvernul să nu fac absolut nimic. Toate ţările UE au ajutat agricultura, doar ministrul Oros stă prin festivaluri, am văzut că a fost la Festivalul Porumbului în Ialomiţa. O să ajungem să cumpărăm la preţuri exorbitante tot ceea ce le va prisosi altora”, a afirmat Sorin Grindeanu, într-o conferinţă de presă la finalul Comitetului Politic Naţional al PSD de joi. 

Fostul premier a vorbit şi despre începerea anului şcolar şi a acuzat Executivul că nu a luat măsurile ce se impun pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

„Guvernul PNL nu a fost în stare să dea o OUG prin care şcolile să poată face angajări. Am făcut noi în Parlament lucrul acesta, însă este târziu. Nu pot spune că au fost luaţi prin surprindere cei de la Guvern. Nu sunt tablete, nu sunt măşti, nu sunt testări pentru profesori şi în foarte multe cazuri nu sunt manuale”, a completat Grindeanu. 

El a adăugat că PSD a depus amendamente în Parlament la proiectul de lege privind rectificarea bugetară pe acest an, printre care unul care să sprijine programul Start Up Nation. Acesta a mai precizat că PSD va insista ca alocaţiile pentru copii să fie dublate, însă e un demers separat de amendamentele la rectificarea bugetară. 

„E o chestiune separată cea legată de alocaţiile pentru copii. Rectificările au fost depuse – un miliard pentru consiliile judeţene şi 400 de milioane pentru a ajuta un program extrem de important din punctul nostru de vedere Start Up Nation. Colegii mei din parlament au depus aceste amendamente cu tot cu sursele de finanţare. Ceea ce ştim în mod clar, indiferent de culoarea politică, e că în acest moment există o subfinanţare cronică pentru autorităţile locale. În toată această perioadă autorităţile locale au fost supuse unor cheltuieli pe care nu aveau cum să le prevadă la începutul anului”, a conchis Grindeanu. 

Grupul parlamentar al PSD a eliminat luni, printr-un amendament la proiectul de lege care aprobă ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară în 2020, formularea care indica o creştere a pensiilor cu 14%, cum a propus Executivul. Astfel majorarea va fi de 40%, cum arată Legea pensiilor. Un alt amendament al social-democraţilor prevede o creştere a salariilor profesorilor în acest an, nu din 2021, cum a vrut Guvernul.

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 se află în procedură de urgenţă în Parlament şi urmează să fie votat într-un plen reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.