Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, s-a referit, luni seară, în cadrul evenimentului dedicat aniversării a 30 de ani de activitate a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, la ”elefantul” numit descentralizare. De asemenea, Gorghiu afirmă căm este necesară reorganizarea administrativă: ”Suntem condamnaţi să gândim un proiect cu mai puţine primării care nu mai reprezintă pe nimeni, pentru că nu mai au locuitori”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Profit de ocazie pentru a-mi exprima dorinţa de a întări dialogul Senatului cu dumneavoastră în elaborarea legislaţiei. În cadru formal, această consultare pe iniţiative legislative există, avizul UNCJR regăsindu-se de regulă pe proiectele legislative venite de la Guvern. Dar îmi doresc să trecem dincolo de cadrul formal, să transformăm acest dialog în unul de participare activă, pe orice temă de interes pentru administraţie”, a afirmat, luni seară, la evenimentul aniversar Alina Gorghiu.

Preşedintele interimar al Senatului afirmă că obiectivul este simplu: rezolvarea intereselor colectivităţilor locale.

”Un stat puternic este un stat cu instituţii puternice. În această cheie aş dori să abordez şi «elefantul» numit descentralizare. O temă deloc nouă, dar de foarte mare interes. Mai ales în perioadele de criză, ştim cu toţii că există întotdeauna această tendinţă de centralizare, mai ales financiară”, a mai transmis Gorghiu.

Potrivit acesteia, bugetul de stat se închide cu sumele către local.

”Adică ce mai rămâne, dacă rămâne, se distribuie către local. Consiliul Judeţean nu are venituri proprii, motiv pentru care stă la mâna guvernului pentru orice proiect judeţean, prin legea bugetului. De aceea, atunci când se stabilesc sarcini la nivelul Consiliilor Judeţene, statul ar trebui să se asigure că le şi finanţează. Decidentul politic, indiferent de partidul din care face parte, va trebui să gândească curajos, să găsească acele modalităţi, pârghii legislative ca să dai posibilitatea reală de obţinere a unor venituri pentru Consiliile Judeţene, astfel încât aceste fonduri să poată fi direcţionate eficient către refacerea infrastructurii judeţene, comunale ori către activităţi economice, cum ar fi, de pildă, procesarea produselor agricole, unde stăm nu chiar bine”, a mai afirmat preşeditele interimar al Senatului.

Gorghiu s-a referit şi la Legile Educaţiei.

”Am o veste bună pe care trebuie să v-o împărtăşesc! La Senat intră în dezbatere Legile Educaţiei. Am vorbit cu ministra Educaţiei, cu colegii de la Comisie, cu liderii de grup şi anume pe subiectul care va interesează direct: transportul elevilor. Soluţia este ca decontarea să se facă din bugetul Ministerului”, a mai declarat Gorghiu.

Un alt subiect abordat a fost reorganizarea administrativă: ”Şi, da, suntem condamnaţi să gândim un proiect cu mai puţine primării care nu mai reprezintă pe nimeni pentru că nu mai au locuitori”.

Când însă ne mai despart puţine luni de 2024, an electoral fără precedent în istoria României, abordarea descentralizării, a regionalizării trebuie ferită de abordările populiste. Tema însă trebuie asumată în 2025 ferm şi până la capăt de viitoarea majoritate”, a adăugat Gorghiu.

Ea a făcut referire şi la ”o schimbare profundă în 2024”.

”Pe listele de candidaţi pentru Consiliile Judeţene să fie minimum 30% femei. Domnul prim-ministru Ciucă şi domnul preşedinte Marcel Ciolacu au fost partenerii mei puternici în promovarea acestei normalităţi a egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi inclusiv în administraţie. Astăzi, din cele 41 de Consilii Judeţene, numai două sunt conduse de femei!! Adică mai puţin de 5%, în condiţiile în care 52% din electorat este format din femei”, a mai declarat Gorghiu.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.