Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat marţi că liberalii care vor absenta nemotivat la votul privind alegerea preşedintelui director general al TVR şi la votul pentru solicitarea DNA de arestare preventivă a deputatului Sebastian Ghiţă nu se vor regăsi pe liste la alegerile parlamentare, ea arătând că nu este o ameninţare, ci o notă de seriozitate cerută tuturor reprezentanţilor PNL.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alina Gorghiu a făcut anunţul în conferinţa de presă care a avut loc după şedinţa Biroului Politic al PNL, în care s-a adoptat şi o rezoluţie cu privire la criteriile pe care trebuie să le îndeplinească cei care candidează la alegerile parlamentare.

Potrivit unor surse liberale, cel care a susţinut în şedinţa conducerii PNL sancţionarea parlamentarilor care lipsesc la aceste voturi importante, propusă de Alina Gorghiu, a fost preşedintele de onoare al partidului, Mircea Ionescu Quintus.

El le-a transmis celor din conducerea PNL că nu a lipsit niciodată de la şedinţele Parlamentului. ”Asta înseamnă să ne facem datoria. Dacă domnul Ghiţă scapă la vot din cauza prezenţei sau a altor interese, mai ştiu eu ce, în ce ţară ne aflăm?” a spus Mircea Ionescu Quintus, potrivit surselor citate. 

Alina Gorghiu a declarat după şedinţă că activitatea parlamentară reprezintă un criteriu esenţial în evaluarea unui candidat pentru alegerile parlamentare.

”Dacă noi am fost cu toţii de acord cu această rezoluţie, înseamnă că o aplicăm, votată fiind în unanimitate, încă de astăzi. Parlamentarii noştri vor fi prezenţi la toate voturile importante, în mod obligatoriu. Astăzi la votul pe TVR, mâine la votul pentru ridicarea imunităţii. Sunt două voturi fundamentale pentru activitatea Parlamentului şi, da, le-am spus foarte clar şi eu şi domnul Blaga şi am şi votat de altfel: cine lipseşte nemotivat nu se va mai regăsi pe listele PNL în alegerile parlamentare. Nu este nicio ameninţare, este doar o rigoare şi o notă de seriozitate pe care o solicităm tuturor celor care sunt parlamentari în grupul PNL", a spus Gorghiu. 

Copreşedintele PNL a ţinut să precizeze că liberalii nu îşi schimbă opinia şi vor susţine în plenul Parlamentului de marţi seara propunerea venită din partea Guvernului pentru şefia TVR, în persoana lui Sorin Obrean. 

"Sunt curioasă, şi eu şi colegii mei, să vedem în ce măsură PSD va practica aceleaşi tertipuri de săptămâna trecută pentru a nu fi cvorum de şedinţă. Preferinţa lor pentru un TVR falimentar este absolut cunoscută, numai că noi refuzăm să girăm un asemenea proiect şi ne dorim astăzi să vedem o conducere legitimă a televiziunii publice", a spus Alina Gorghiu. 

Potrivit rezoluţiei adoptată de Biroul Politic formaţiunea se angajează că parlamentarii PNL vor participa la alegerile parlamentare din anul 2016 în calitate de candidaţi doar dacă îndeplinesc toate criteriile şi normele de natură profesională, politică şi de integritate stabilite de PNL. 

"Înscrierea pe listele parlamentare se va realiza ţinând cont de evaluarea întregii activităţi parlamentare desfăşurate în actuala legislatură, de respectarea tuturor cerinţelor referitoare la profesionalism, integritate, experienţă, competenţă şi performanţă politică, dezvoltarea şi susţinerea dialogului cu cetăţenii şi societatea civilă, implicarea în cadrul alegerilor locale din 2016", stipulează rezoluţia.

În plus, parlamentarii PNL aflaţi în exercitarea mandatului vor primi sprijinul politic pentru obţinerea unui nou mandat dacă respectă condiţiile menţionate.

Rezoluţia prevede şi criteriile minimale pentru evaluarea activităţii parlamentare: îndeplinirea criteriilor de integritate, competenţă profesională pe un domeniu de activitate, calităţi de comunicator al politicilor PNL, sprijinirea campaniei pentru alegerile locale, participarea la dezbateri publice, ataşament faţă de politica şi doctrina liberală.

La aceste criterii este adăugată evaluarea activităţii de parlamentar efectuată de copreşedinţii PNL împreună cu liderii grupurilor parlamentare.

Comisia juridică a avizat favorabil, marţi, cererea DNA de reţinere a deputatului PSD Sebastian Ghiţă, în timp ce în cazul solicitării de arestare nu s-a întrunit numărul necesar de voturi ”pentru”, astfel că decizia este trimisă la plen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.