Ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a afirmat, miercuri seară, că necesitatea unei reforme în sistemul pensiilor nu a apărut din senin, întrucât de mai mulţi ani România are recomandare de ţară pe acest subiect. Comisia Europeană apreciază că România are un sistem de pensii dezechilibrat şi nedrept. ”Dacă nu rezolvăm recomandările de ţară, Planul nu este acceptat”, anunţă Ghinea, precizând că nu se ajunge la evaluarea tehnică pe cele 11 criterii, dacă recomandările de ţară nu sunt rezolvate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cristian Ghinea a fost întrebat, miercuri seară, la Digi 24, care sunt angajamentele în PNRR pentru reforma pensiilor şi a afirmat: ”Sunt  reformele pe care România şi le propune să le facă. Creşterea voluntară  a vârstei de pensionare, stagiul de cotizare nu va mai fi unul fix, va fi unul legat de numărul de ani şi de tipul de profesie. Va fi o formulă fixă, dar nu fixă pentru toată lumea, care urmează să fie stabilită în legea viitoare care va fi aprobată de Parlament anul viitor”.

Întrebat ce şi-a dorit Comisia Europeană, Ghinea a explicat: ”Comisia Europeană şi-a  dorit ceea ce ne recomandă de vreo 10 ani. Vreau să rispesc puţin acest mit că tema a apărut brusc pe agendă. Sunt două realităţi factuale: Prima, că România are recomandare de ţară de mai  mulţi ani (...) care spune că avem un sistem de pensii dezechilibrat (...) şi al doilea că avem o problemă cu echitatea sistemului de pensii. Adică avem un sistem nedrept”.

Ministrul a explicat că sunt 5 milioane de pensionari cu o pensie medie de 1.500 de lei, sunt câteva sute de mii de pensionari cu pensia minimă de 800 de lei, în acelaşi timp sunt  9.000 de pensionari cu pensii speciale, care au o pensie medie de 9.600 de lei.

”Dacă noi nu rezolvăm recomandările de ţară, Planul nu este acceptat. Este condiţie eliminatorie, cu DA sau NU. Nu a apărut din senin această temă (...) Dacă nu spui clar cum vrei să rezolvi recomandările de ţară, nu treci la evaluarea tehnică”, a adăugat Ghinea, precizând că ”am avut guverne în trecut care au agravat problema asta în loc să o rezolve”.  

Ghinea a precizat că legea pentru reformarea sistemului de pensii trebuie să fie aprobată de Parlament anul viitor şi să intre în vigoare în 2023.

PNRR a fost depus la Comisia Europeană şi este în procedura de evaluare.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.