Forţa Dreptei propune un preţ plafonat la energie electrică de maxim 0,80 lei/KWh pentru un consum lunar curent de 300 KWh pentru toţi românii şi doar ceea ce depăşeşte limita de consum de 300 KWh să fie plătit la preţul din piaţă, dar şi majorarea limitei de consum casnic lunar de energie electrică la 500 KWh pentru consumatorii care nu au acces la alte surse de energie, precum şi includerea cabinetelor medicale individuale, a medicilor de familie şi stomatologi, precum şi a unităţilor de cult printre cei care beneficiază de un preţ final facturat de 1 leu/KWh pentru consumul integral lunar, anunţă deputatul Ionel Dancă, prezentând mai multe amendamente la OUG privind preţurile la energie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Pe lângă amendamentele depuse la Senat, la Camera Deputaţilor am adăugat noi prevederi pentru a include în schema de plafonare a preţurilor la energie toate societăţile comerciale, indiferent de mărimea lor, liber profesioniştii, cabinetele medicale individuale dar şi modificarea limitei de consum pentru cei care se încălzesc exclusiv cu energie electrică şi nu au acces la alte surse de energie, precizează Dancă.
 
Deputatul Partidului Forţa Dreptei prezintă şi lista amendamentelor depuse:
- Preţ plafonat de maxim 0,80 lei/KWh pentru un consum lunar curent de 300 KWh pentru toţi românii şi doar ceea ce depăşeşte limita de consum de 300 KWh să fie plătit la preţul din piaţă.
”Nu trebuie excluşi din această schemă cei care consumă mai mult de 300 KWh şi nu are niciun sens stabilirea unei limite de consum în funcţie de consumul lunar din 2021”, argumentează el.
- Majorarea limitei de consum casnic lunar de energie electrică la 500 KWh pentru consumatorii care nu au acces la alte surse de energie şi suplimentarea acestei limite de consum cu 50 KWh pentru fiecare copil pentru familiile cu mai mulţi de 2 copii.
- Eliminarea certificatelor verzi şi a bonusului de cogenerare din preţul final facturat consumatorilor.
”Aceste scheme de ajutor de stat nu mai au nicio justificare pentru sprijinirea investiţiilor în producţia de energie regenerabilă sau în sistem de cogenerare în condiţiile în care preţurile actuale ridicate la energie acoperă integral aceste investiţii”, consideră Forţa Dreptei.
- Extinderea schemei de plafonare a preţurilor la energie la 1 leu/KWh pentru 85% din consumul lunar la toate societăţile comerciale, indiferent de mărime, nu doar pentru IMM-uri, dar şi pentru alte categorii de activităţi economice din domeniul profesiilor liberale, precum şi pentru administratorii de activităţi sportive în spaţii închise.
- Includerea în categoria furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale, care beneficiază de un preţ final facturat de 1 leu/KWh pentru consumul integral lunar realizat, a cabinetelor medicale individuale, medici de familie şi stomatologi, precum şi a unităţilor de cult religioase.
”În plus făţă de aceste amendamente esenţiale pentru o aplicare corectă a schemei de plafonare a preţurilor la energie, am propus şi revenirea la forma veche a calculului de cheltuieli lunare luate în considerare pentru producătorii de energie şi includerea în acest calcul a cheltuielilor financiare pentru acoperirea riscului de piaţă (hedging). Pare un detaliu tehnic nesemnificativ dar în realitate, fără o astfel de prevedere, producătorii de energie cu contracte de hedging (în special producătorii de energie verde) vor intra în faliment”, precizează Dancă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.