Senatoarea USR Florina Presadă a anunţat că a depus un proiect de lege, în procedură de urgenţă, la Camera Deputaţilor care prevede limitarea mandatului preşedintelui Consiliului Legislativ la 5 ani. Funcţia este deţinută pe viaţă. Parlamentul a votat în plen reunit marţi numirea lui Florin Iordache la şefia Consiliului Legislativ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Tocmai am depus la Camera Deputaţilor în calitate de primă cameră sesizată un proiect de modificare a legii de funcţionare a Consiliului Legislativ. Acesta prevede un termen de 5 ani pentru mandatul preşedintelui Consiliului Legislativ şi situaţii care pot atrage revocarea din funcţie a preşedintelui CL şi a preşedinţilor de secţii. Vă asigur că dacă proiectul nu va trece de această majoritate parlamentară, ne vom bate pentru el în următorul legislativ. Iubiţi România cu ochii deschişi”, a scris Florina Presadă marţi pe Facebook.

Propunerea legislativă vizează modificarea Legii 73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ.

„Preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc pe o durată de 5 ani, prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri formulate de birourile permanente reunite, cu avizul comisiilor juridice reunite. Mandatul poate fi reînnoit o singură dată. Aceştia exercită atribuţiile de la data depunerii, în mod individual, a jurământului prevăzut la alin.(3) în faţa preşedinţilor celor două Camere”, potrivit iniţiativei legislative a Florinei Presadă.

Preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii în funcţie îşi exercită mandatul pe o perioadă de 5 ani de la numirea în funcţie, până la depunerea jurământului de către noii preşedinţi, mai prevede proiectul de lege.

De asemenea, preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii sunt obligaţi: „- să îşi îndeplinească funcţia încredinţată cu imparţialitate şi cu respectarea Constituţiei; - să se abţină de la orice activitate sau manifestare contrare independenţei şi demnităţii funcţiei lor”.

Dacă încalcă acele obligaţii, atunci aceştia pot fi revocaţi din funcţie.

„Mandatul preşedintelui Consiliului Legislativ şi al preşedinţilor de secţii încetează înainte de termen în caz de demisie, în caz de încălcare a prevederilor art.20, prin revocare din funcţie conform art.201, în situaţia condamnării definitive pentru săvârşirea unei infracţiuni, în cazul imposibilităţii de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 60 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces. Încetarea mandatului preşedintelui Consiliului Legislativ şi al preşedinţilor de secţii în condiţiile alin.(1) se constată de către birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, în cel mult 10 zile de la apariţia cauzei care determină încetarea mandatului”, mai arată sursa citată.

Iniţiativa de lege a fost depusă la Camera Deputaţilor, prim for sesizată, în procedură de urgenţă, Senatul fiind Cameră decizională.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.