Liderul deputaţilor PNL Florin Roman a anunţat că, în cazul în care proiectele de lege care aprobă rectificarea bugetară vor fi adoptate de Parlament, acestea vor fi atacate la CCR. Grupurile deputaţilor şi senatorilor UDMR vor vota pentru majorarea pensiilor cu 40%, pentru a rămâne „consecvenţi”. Senatorul USR George Dircă a precizat că USR va vota împotriva adoptării iniţiativelor legislative. Ministrul de Finanţe Florin Cîţu a acuzat PSD de cinism. În replică, liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a spus că PNL ne ţine acum morală, deşi Guvernul Orban şi-a asumat răspunderea pe bugetul de stat. Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că ALDE va vota pentru creşterea pensiilor cu 40%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Redăm dezbaterile din plenul reunit al Parlamentului pe tema rectificării bugetare: 

Liderul deputaţilor PNL Florin Roman: Cred că prin decizia pe care a avut-o PSD azi de a se opune retrimiterii la comisii, în condiţiile în care colegul Andronache a prezentat viciile de fond semnalate, sunt consternat de fpatul că înainte cu câteva zile de alegerile locale aţi luat decizia care aruncă în aer României. Numele tău PSD e iresponsabilitate. Doriţi să transformaţi România în Grecia, iar apoi să spuneţi că de vină sunt liberalii. E un demers politic care nu ţine cont de faptul că România e în pandemia, de faptul că am avut cheltuieli enorme pe pandemia sanitară, având în vedere că dvs aţi lăsat depozitele cu zero stocuri şi medicamente şi faptul că aruncaţi România pe marginea prăpastiei doar pentru a obţine câteva voturi în plus. Aţi demonstrat că nu vă pasă de România, de oameni, de viitorul acestei ţări, şi sunt convins că românii vor plăti nota la alegerile locale şi la alegerile parlamentare.  Vom ataca la CCR cele două proiecte de rectificare a bugetului de stat şi a bugetului de asigurări sociale şi vom face tot ceea ce ţine de noi pentru ca România să scape de PSD şi duminică românii vor vota PNL pentru a scăpa de PSD.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Senatorul USR George Dircă: Proiectul de rectificare bugetară trimis de guvern a fost înţesat cu amendamente de o majoritate toxică a PSD-ALDE. Iar amendamentele depuse nu face altceva decât să arunce ţara în criză. Prin urmare, grupurile USR nu vor vota rectificarea bugetară în forma amendată de PSD şi de ALDE.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu: Deci nu e criză ca să ştiu şi eu ce îi spun copilului când mă duc acasă.

Liderul senatorilor UDMR Attila-Zoltan Cseke: Atât investitorii străini, cât şi întreprinderile mici şi mijlocii suferă din cauza lipsei proiectelor pe termen mediu şi lung. Miza de azi e majorarea pensiilor cu 40%, aşa cum s-a stabilit printr-un act normativ adoptat de Parlament, chiar dacă azi situaţia e mult diferită de situaţia bugetară de atunci. Deci miza votului nostru de azi e respectarea celor două principii – a consecvenţei şi a predictibilităţii. Noi cele două grupuri UDMR din Senat şi Camera Deputaţilor vom fi consecvenţi şi vom susţine majorarea pensiilor cu 40%. Punctul de pensie trebuie majorat aşa cum prevede legea. Suntem conştienţi de provocările crizei aduse de pandemie, suntem conştienţi că situaţia bugetară e mult diferită, dar trebuie să căutăm şi să găsim soluţii împreună.Cîţu – Nu îmi vine să cred că suntem azi iar aici şi discutăm din nou acest lucru. M-am uitat la rapoarte, ca senator şi apoi ca ministru şi am văzut că raportul comun al celor două comisii nu există nici acum o sursă de finanţare de unde să vină această creştere a punctului de pensie. Am zis că poate era în legea originară şi acolo se arată pentru anul acest trebuie alocate 248 miliarde lei şi 58 miliarde lei pentru anul viitor, dacă punctul de pensie ar fi majorat cu 40%. Legea a fost făcută fără surse de finanţare. Totuşi am reuşit să face o creştere a punctului de pensie şi am reuşit să creştem şi alocaţiile cu 20%, chiar dacă şi acolo nu a fost trecută nicio sursă de finanţare. Aş vrea să mergem la documentul prezentat de ministrul de Finanţe în Guvernul Dăncilă, după întâlnirea cu FMI, care arată că această creştere se poate face pe reducerea drastică a investiţiilor publice. Ne vom opune şi garantăm românilor că nu vom arunca ţara în aer.

Senatorul PNL Florin Cîţu: Nu îmi vine să cred că suntem astăzi iar aici şi discutăm din nou acest lucru. M-am uitat la rapoarte, ca senator şi apoi ca ministru de Finanţe şi am văzut că raportul comun al celor două comisii nu există nici acum o sursă de finanţare de unde să vină această creştere a punctului de pensie. Am zis că poate era în legea originară şi acolo se arată pentru anul acest trebuie alocate 248 miliarde lei şi 58 miliarde lei pentru anul viitor, dacă punctul de pensie ar fi majorat cu 40%. Legea a fost făcută fără surse de finanţare. Totuşi am reuşit să face o creştere a punctului de pensie şi am reuşit să creştem şi alocaţiile cu 20%, chiar dacă şi acolo nu a fost trecută nicio sursă de finanţare. Aş vrea să mergem la documentul prezentat de ministrul de Finanţe în Guvernul Dăncilă, după întâlnirea cu FMI, care arată că această creştere se poate face pe reducerea drastică a investiţiilor publice. Ne vom opune şi garantăm românilor că nu vom arunca ţara în aer.

Liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis: Dezbaterea de azi a început cu mai multe afirmaţii făcute de viceliderul grupului PNL şi am înţeles de acolo că pentru a amenda un buget de stat ai nevoie de un dosar întreg. Ne spune un partid care a făcut amendamente anii trecuţi, fără să aibă un dosar şi care a avut un Guvern care a venit cu asumarea răspunderii pe buget. Ăştia ne ţin morală. Pur şi simplu v-aţi luat la trântă cu bătrânii noştri. Ludovic Orban ne anunţă cum dă bătălie după bătălie pentru a nu majora pensiile cu 40%. Bătrânii României, oameni care au muncit pe brânci pentru ca această ţară se existe în forma în care este astăzi, au nevoie de apreciere, de dragoste şi recunoştinţă. Voi vreţi să îi lăsaţi să se descurce singuri într-o epocă în care este din ce în ce mai greu să te descurci singur.  În alte societăţi bătrânii sunt veneraţi, apreciaţi, sunt îngrijiţi de generaţiile de tineri. Voi vreţi să îi lăsaţi să se descurce singuri. Zilele trecute premierul Orban întreba un bătrân în scaunul cu rotile ce viteză prinde scaunul cu rotile. E dovada de cinism. Cum să îi pese de oamenii care suferă un guvern plin de cinism. Opriţi-vă din furat, dacă vreţi să aveţi bani. Opriţi-vă din tunuri şi veţi avea bani. E foarte simplu. PSD va face ceea ce a demonstrat mereu că se va ţine de cuvânt. Cine nu susţine în Parlament această lege şi vom trage concluziile, pentru că legea va trece azi de Parlament şi veţi fi obligaţi să majoraţi pensiile cu 40%, dar la finalul zilei vedem ce face PMP şi celelalte grupuri parlamentare. E important să vedem cine nu susţine, doar aşa pentru a calcula la final, pentru că legea va trece şi pensiile vor fi majorate.

Senatorul ALDE Călin Popescu Tăriceanu: I-aş ruga pe Iohannis, Orban şi Cîţu să încerce să trăiască cu 1.000 lei pe lună cât au mulţi pensionari şi să ne spună cât au rezistat – 3, 4 zile. Mi se pare degradant acest dispreţ faţă de pensionari. Nu vom avea nicio ezitare să votăm pentru majorarea pensiilor cu 40%”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.