Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, şi totodată fost ministru în Cabinetul Grindeanu, spune că personal nu a înţeles de ce anume a fost schimbat din funcţie premierul Mihai Tudose, mai ales că este al doilea prim-ministru pe care PSD îl demite. Jianu cere totodată înfiinţarea cât mai rapidă a unui nou Executiv, format din oameni profesionişti, integri şi performanţi, cu atât mai mult cu cât schimbările din plan politic au afectat sectorul economic şi social.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jianu a demisionat în februarie 2017 din funcţia de ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Acesta a fost de altfel singurul ministru care a părăsit Cabinetul Sorin Grindeanu, pe fondul protestelor masive de stradă şi după şedinţa în care a fost aprobată OUG de modificare a codurilor penale.

”Din punct de vedere personal, vă spun, nu ca preşedinte al CNIPMMR, eu nu am înţeles pentru ce a fost schimbat prim-ministrul Tudose, nu am înţeles ce anume a făcut. Că a ieşit la televizor şi a spus ceva? Păi e prim-ministru, poate să spună, poate să nu se înţeleagă cu un ministru, poate să îl trimită acasă, poate să-şi îmbunătăţească echipa, să îşi facă propria echipă. Nu sunt lucruri pentru care dai jos un Guvern sau trimiţi acasă un prim-ministru, propriul Guvern, nu un alt guvern pe care îl susţineai din punct de vedere politic. Şi a doua oară”, a spus marţi Florin Jianu, într-o conferinţă de presă.

El consideră că primele urmări se văd în plan economic, apoi social.

În plus, momentul nu este potrivit, în contextul vizitei istorice a premierului Japoniei, Shinzo Abe.

”Gândiţi-vă din ce cultură economică, socială vine acesta (premierul Japoniei, Shinzo Abe, n.r.) şi cum va primi acest lucru. Îl va primi şi îl va privi ca pe un afront, pentru că ei ţin foarte mult la etichetă. Vor zice că nu s-au abţinut nici măcar o zi de la organizarea CEx. Acum Japonia îşi caută parteneri comerciali, e o şansă cu care te întâlneşti o dată la două decenii”, a explicat Florin Jianu.

Florin Jianu cere un Guvern cu miniştri profesionişti, integri şi performanţi.

Acesta afirmă că viitorul Guvern ar trebui înfiinţat cât mai repede şi din acesta ar trebui să facă parte şi un minister pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, aşa cum a existat în ultimul an. Florin Jianu îl critică însă pe actualul ministru de resort, Ilan Laufer, despre care spune că nu a dus în Guvern niciun proiect de act normativ.

”Din punct de vedere tehnic, în ceea ce priveşte Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, a fost un lucru foarte bun că s-a înfiinţat pentru prima oară un astfel de minister. Din păcate, actualul ministru nu a dus în Guvern niciun act normativ. Dacă eu, într-o lună de zile, am dus două ordonanţe de urgenţă după ce am plecat, actualul ministru (Ilan Laufer, n.r.) nu a dus niciun act normativ în Guvern. Şi aţi văzut că gradul de îndeplinire al măsurilor care îi reveneau este de numai 36%, ar fi fost foarte multe lucruri care ar fi trebuit să ajungă pe masa Guvernului”, a declarat marţi Florin Jianu.

În opinia sa, schimbările din plan politic se văd ”într-o instabilitate economică, o vedem în ceea ce înseamnă rata inflaţiei, rata de schimb euro-leu, în ceea ce înseamnă investiţiile publice, absorbţia fondurilor europene”.

El spune că anii 2018-2019 sunt doi ani cu importanţă istorică pentru România, 2018 fiind Anul Centenarului, iar 2019 anul în care ţara noastră va deţine preşedinţia Consiliului UE, astfel încât autorităţile trebuie să genereze un proiect de ţară de anvergură.

”Proiectul pe care noi îl propunem este ”România antreprenorială”, un proiect în care componenta economică să fie esenţială şi să plaseze România în primele 20 de ţări în ceea ce priveşte uşurinţa de a face afaceri la nivel global. Ca şi componente ale programului, enumerăm: o revoluţie digitală (de exemplu, ca toate procedurile pentru rezolvarea litigiilor comerciale mai mici de 10.000 euro să se desfăşoare online), un proces profund de debirocratizare şi simplificare, cu accent pe investiţii şi proiecte prioritare în infrastructura rutieră, sănătate şi educaţională, atragerea de fonduri europene şi pregătirea perioadei programatice 2020-2024, educaţia antreprenorială, politici de ocupare inteligente”, punctează Jianu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.