Guvernul a discutat, în şedinţa de miercuri, prima formă a ordonanţei de urgenă care prevede unele măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, documentul fiind în procesul de avizare. Premierul Florin Cîţu a afirmat că trebuie luate măsuri, pentru că „aşa nu se mai poate”. ”Vorbim de cheltuieli care nu pot fi susţinute de această economie, cheltuieli care au fost crescute din pix în ultimii patru ani de zile”, a afirmat şeful Executivului. .

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
„Trebuie să lăsăm ipocrizia deoparte şi trebuie să ne dăm seama că aşa nu se mai poate  şi nu putem să mergem mai departe. Vorbim de cheltuieli care  nu pot fi susţinute de această economie, cheltuieli care au fost crescute din pix în ultimii patru ani de zile şi care nu sunt tăiate, dar sunt plafonate pentru a putea merge mai departe”,  a declarat, miercuri Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă, în care a precizat că a fost discutată prima formă a OUG care va reduce cheltuielile.

Premierul a reiterat ideea că pensiile vor creşte doar la 1 ianuarie 2022, nu în septembrie 2021, aşa cum prevede în prezent legea pensiilor.

Şeful Executivului a explicat că efortul bugetar cu pensiile este de 19 miliarde lei în 2021.

„Cheltuielile de asistenţă socială s-au dublat în perioada PSD. E nevoie de măsuri structurale. Ştiţi bine că evoluţia economiei României, din păcate, este sub lupa investitorilor străini şi a agenţiilor de rating. Din cauza măsurilor luate de PSD, România e singura ţară europeană care e în procedură de deficit excesiv. În 2021, majoritatea ţărilor UE vor reduce deficitul aproape de 6%. Un efort mult mai mare, deci şi noi trebuie să ne facem treaba”, a mai declarat prim-ministrul.

Acesta a vorbit şi despre voucherele de vacanţă, precizând că a fost prelungită valabilitatea celor din anii trecuţi.

„În ceea ce priveşte voucherul de vacanţă, pe lângă faptul că sunt văzute ca un spor, în România au fost prelungite voucherele din 2019 şi 2020, ceea ce înseamnă că ele nu au fost folosite. Deja sunt în circulaţie 2,4 miliarde lei ca valoare vouchere de vacanţă, de aceea voucherele de anul acest vor fi emise anul viitor”, a completat Cîţu.

El a subliniat din nou că nu vor fi crescute taxe şi impozite.

„În primul rând, prin măsurile pe care le luăm, mai mulţi bani rămân în sectorul privat, rămân la companii, rămân la cetăţeni prin aceste măsuri. Am spus din primul moment că nu vom creşte taxele şi nu vom creşte taxele. Deci, este o linie roşie pe care nu o vom trece, nu vom creşte taxele, asta înseamnă că nu vor fi afectaţi cetăţenii şi nu vor fi afectate companiile private. Este un an în care estimăm creşterea economică, deci eu nu văd chiar aşa rău lucrurile, să ai un plan de creştere economică cu 4% şi un deficit de 7% înseamnă tot un stimul puternic în economie”, a mai spus Cîţu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.