Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a dezvăluit, după vizita în Ucraina, că sunt foarte multe elemente de securitate în ţara vecină şi că în multe locuri au fost plantate mine. Cîţu a precizat că oamenii vor să meargă mai departe şi chiar a văzut ucraineni care lucrau în grădină.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Florin Cîţu a declarat, joi seară, la Digi 24, că în Ucraina este ”o zonă de război” cu multă securitate. 

”Este o zonă de război şi de aceea sunt tot felul de măsuri pe care trebuie să le urmezi când eşti acolo. Sentimentul este mai apăsător şi puternic când ieşeai din zona Kievului şi mergeai în acele zone, acolo chiar aveai un sentiment apăsător pentru că vedeai ce atrocităţi s-au făcut acolo, dar în acelaşi timp îţi spuneau la fiecare moment că încă sunt mine peste tot, trebuie să fii atent şi nu trebuie să depăşeşti anumite culoare care erau marcate. Erau foarte multe elemente de securitate peste tot”, a declarat Florin Cîţu. 

Preşedintele Senatului a declarat că sunt reguli şi soldaţi peste tot, iar programul delegaţiilor se schimbă chiar şi în timpul vizitei.  

”Erau soldaţi peste tot. Acestea sunt regulile. Este un sentiment, cu atâţia oameni în jur atenţi la fiecare mişcare. (...) Sunt câteva zone unde au reuşit să scoată minele şi pe acolo poţi să mergi. Delegaţiile nu merg în acelaşi loc, în fiecare zi. Delegaţiile care vin în vizită se schimbă programul de la o zi la alta, se schimbă şi în timpul vizitei. Cei care deţin controlul asupra programului sunt ucrainenii”, a declarat Florin Cîţu. 

Cîţu a arătat că sunt peste 300.000 de familii care nu mai au locuinţe şi că în Ucraina deja se vorbeşte despre reconstrucţie. 

”A fost o discuţie în care s-au prezentat cifrele dezastrului. Sunt peste 300.000 de familii care nu mai au locuinţe în acest moment. 600 miliarde de dolari este impactul până acum. Ca o coincidenţă, sunt exact banii pe care îi avea Rusia în rezerva Băncii Centrale.  Am spus şi acolo, Rusia trebuie făcută să contribuie la reconstrucţia Ucrainei, sunt responsabili pentru acest dezastru şi au şi resursele să contribuţie. Termenele avansate pentru reconstrucţie sunt de doi ani de zile, deja spuneau că este nevoie de 90 miliarde de euro pentru a reface infrastructura şi avansau termene de doi ani de zile”, a mai afirmat Cîţu. 

El a precizat că au fost adunate cadavrele din zonele pe care le-a vizitat şi că nu este curat peste tot pentru că sunt mine în multe zone.  

Preşedintele Senatului s-a arătat impresionat de faptul că a văzut inclusiv localnici care lucrau la grădină. 

”Erau case dărâmate, pentru că în ele se ascundeau soldaţi ruşi şi trăgeau de acolo. Acele case erau dărâmate. Erau localnici acolo, am văzut oameni care lucrau la grădină. Este ceva greu de înţeles, dar oamenii vor să meargă mai departe”, a declarat Cîţu. 

Preşedintele Senatului a fost la Kiev, miercuri, la o zi după ce Ucraina a fost vizitată de către premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.