Fostul preşedinte PNL Florin Cîţu a declarat, marţi, la Senat, despre creşterea ratei inflaţiei la peste 10%, că ”PNL ar trebuie să se întoarcă la liberalism şi la soluţii liberale”. ”Să avem mai mult curaj să impunem măsuri liberale”, a spus el, precizând că costurile de a reduce această inflaţie vor fi mari, de aceea trebuiau să fie luate măsuri mai devreme. Cîţu a mai arătat că o să îşi spună opinia de economist în Bex-ul PNL, unde o să propună şi măsuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu poţi să dai vina tot timpul pe ucraina. Dacă mă uit la ţările din jurm estimările pentru Ungaria, Polonia, se ajustează doar cu 0,8, Bulgaria 1,2 dar nimeni nu are ajustarea noastră. Deci e clar că e ceva particular pentru noi”, a spus Cîţu. 

Preşedintele Senatului a arătat că această inflaţie înseamnă ”preţuri mari”. 

”Am spus că mie îmi este teamă să ajungem la inflaţie de peste două procente, pentru că va fi foarte greu să corectezi această inflaţie. Estimările Băncii Centrale arătau că la finalul anului eram undeva la zece la sută (..) Costurile de a reduce această inflaţie vor fi mari, de aceea trebuiau să fie măsuri mai devreme. Cu cât întârzie aceste măsuri de a reduce inflaţia şi de a corecta echilibrul macroecnomic, cu atât aceste măsuri vor fi mai dure, în viitor”, a spus el. 

Întrebat care ar putea fi următorii paşi pentru reducerea inflaţiei, în opinia sa, Cîţu a răspuns: ”Ce vreţi, să fiu dat afară din partid? O să le spun opinia mea de economist în Bex-ul PNL, unde o să propun şi măsuri, am propus nişte măsuri, nu au fost acceptate, văd că cele vehiculate de PSD au fost deja acceptate”, a arătat Florin Cîţu. 

Fostul lider PNL a precizat că el se uită la ce comunică Guvernul şi aseară, ministrul Finanţelor spunea că nu va fi inflaţia de două cifre, în martie şi astăzi a fost contrazis. 

”Aş fi foarte atent la ce spun şi la rezultate. Până la urmă, românii vor fi cei care vor judeca efectele”, a declarat Cîţu, menţionând că a găsit soluţii într-o perioadă de criză. 

”Cred că PNL ar trebuie să seîntoarcă la liberalism şi la soluţii liberale şi veţi vedea că atujnci va funcţiona. Să avem mai mult curaj să impunem măsuri liberale”, a mai afirmat Cîţu. 

Rata inflaţiei de la începutul anului (martie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 4%, în timp ce rata anuală a inflaţiei, în luna martie 2022 comparativ cu luna martie 2021, este 10,2%, faţă de 8,53% în februarie, arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.