Vicepreşedintele PNL Florin Cîţu a scris joi, pe Facebook, că liderul PSD, Liviu Dragnea, o cooptează pe „Mama Omida” în echipa de guvernare, deoarece numai „vrăjile” îl mai salvează, în condiţiile în care „cu vrăjeala” nu se mai poate. Liberalul a susţinut că socal-democraţii se declară „uimiţi” de cea mai mare creştere economică a României din UE, chiar dacă, în prezent, condiţiile economice ale ţării noastre sunt mai rele decât cele din vara lui 2007.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Dragnea o cooptează pe Mama Omida în echipa de guvernare!! (numai vrăjile îl mai salvează, cu vrăjeală nu mai poate). Îi cam ia pe nepregătite creşterea economică pe PSD-işti. Pentru a 2-a oară în acest an reacţionează uimiţi la «cea mai mare» creştere economică din UE. Ce nu spun PSD-iştii este că în primul trimestru Irlanda a fost «campioană». iar acum 7 ţări încă nu au raportat datele pentru trimestrul doi. Dar nu contează aşa mult. Contează că reacţia PSD-iştilor spune adevărul despre această economie”, a precizat senatorul PNL.

El a ţinut să sublinieze faptul că, în prezent, condiţiile economice ale României sunt „puţin mai rele” decât cele din vara lui 2007.

„PSD-iştii nu pot să ascundă ceea ce simte toată ţară: am mai văzut acest film şi s-a terminat foarte prost pentru noi. «În primul semestru al anului 2008, creştere PIB a fost de 8,8%, record absolut după 1990 şi cel mai rapid ritm de creştere din UE. Economia României are şanse de creştere cu circa 9% în 2008, potrivit estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză» (Călin Popescu Tăriceanu, 17 septembrie 2008). Declaraţie dată la două zile după falimentul Lehman Brother şi cu câteva săptămâni înainte ca România să între într-o criză economică care reducea PIB-ul la nivelul celul din 2006. PIB-ul a rămas la acel nivel până în 2015. În acest moment condiţiile economice sunt cele din vara lui 2007 (puţin mai rele chiar)”, a subliniat vicepreşedintele PNL.

Florin Cîţu a prezentat câteva argumente potrivit cărora situaţia economică a României va cădea „mult mai rău” după euforia din perioada 2015-2018.

„Se mai poate salva situaţia. Iată câteva argumente care pe mine mă fac să cred că vom cădea mult mai rău după euforia din perioada 20015-2018: În primele 6 luni creşterea ecoomica a venit la pachet cu un deficit bugetar record. Prima dovadă de iresponsabilitate. Când ai creştere economică mai rapidă decât aşteptările, ar trebui să încasezi mai mult, să ai surplus bugetar şi să începi să plăteşti din datoria publică. În 2008 România a avea o datorie publică de 13% din PIB. Când economia a intrat în criză (inevitabil după dezmăţul din 2005-2008) a trebuit să se împrumute de la FMI pentru că investitorii împrumutau statul cu dobânzi de peste 14% pe termen foarte scurt. Care ar fi acum dobânzile pe care le-ar cere aceştia în condiţiile unei datorii publice de 40% din PIB? Costul dobânzilor, bineînţeles că nu este plătit de politicenii iresponsabili, Dragnea şi echipa lui. Nu . Este plătit de noi toţi”, a arătat senatorul PNL.

El a mai spus că investiţiile nete în economie scad cu 3%, în timp ce investiţiile străine directe sunt mai mici cu 15% faţă de anul trecut.

„În acelaşi timp în care PSD-isitii, cu mic cu mare, se laudă cu creşterea economică produsă de sectorul privat, investiile nete în economie scad cu 3% iar investiţiile străine directe sunt mai mici cu 15% faţă de anul precedent. Ce nu le convine investitorilor? Este simplu. Au înţeles că notă de plata pentru această creştere economică, susţinută de creşteri salariale în sectorul bugetar şi subvenţii, le vine tot lor. Când România a intrat în criză în 2009 şomajul a crescut imediat dar numai în sectorul privat în timp ce numărul firmelor private care au dat faliment a crescut exponenţial. În tot acest timp companiile de stat acumulau arierate (nu-şi plăteau facturile) către secotrul privat, 3% din PIB (!!!) iar companiilor de stat li se iertau datoriile faţă de buget”, a completat liberalul.

El a afirmat că „lipsa forţei de muncă, alături de lipsa infrastructurii, reprezintă frână pentru perioada imediat următoare”.

„Românii fug de România cu o viteză ameţitoare - 9 români pe oră. De ce fug? Nu au încredere în Dragnea, Vâlcov, Tudose, sau nu vor să plătească pentru dezmăţul deciziilor acestora? Ambele. Productivitatea nu creşte peste noapte că să putem să producem mai mult cu aceiaşi oameni. Avem nevoie de investiţii, în special în tehnologie. Dar investiţiile scad sau sunt tăiate. Atunci este nevoie de forţă de muncă dar aici după ce au plecat 3.5 milioane de români în afară ţării, cu aproxiamtiv 300 de mii care beneficiază de ajutoare sociale şi alte câteva sute de mii pensionaţi de la stat anticipat şi angajaţi tot la stat pe pensii şi salarii de lux, nu ai cum să produci mai mult. Este doar o problema de timp, câteva trimestre, până te loveşti de zid. Rău”, a argumentat vicepreşedintele PNL.

Potrivit liberalului, „creşterea economică accelerată în condiţiile lipsei de resurse, forţă de muncă şi capital, duce inevitabil la creşterea preţurilor”.

„Este modul simplu prin care economia semnalizaeaza că începe să se (supra)încălzească. Banca centrală, foarte ciudat de altfel, spune că va permite inflaţiei să crească mult peste ţintă până să intervină cu creşterea dobânzilor. Eu nu cred că BNR nu-şi va respecata mandatul- stablitatea preţurilor cu inflaţie de 2.5%. Urmează dobânzi mai mari, şi asta repede”, a adăugat el.

În opinia lui Florin Cîţu, „din 2015 economia României a intrat exact în scenariul care a dus la criză din 2009-2010”.

„Fără investiţii şi fără o relaxare pe piaţă forţei de muncă (mai mulţi oameni) economia se prăbuşeşte în câteva trimestre. Problema este că se prăbuşeşte în condiţii mult mai proaste ca cele din 2008. Cu o datorie publică de aproape 4 ori mai mare şi cu români care nu ştiu cum să părăsească ţară mai repede”, a subliniat senatorul.

Cîţu i-a transmis lui Liviu Dragnea că rata şomajului mică arată că „românii fug din ţară, nu că apar locuri noi de muncă”.

„Dragnea şi ai lui se laudă cu o creştere economică “record”. Dar românii care pleacă, investitorii străini şi cei autohnoni, văd că este singurul lucru cu care se pot laudă aceşti impostori. La orice altceva România se află la coadă oricărui clasament. Liviule, rata şomajului mică arată că românii fug din ţară nu că apar locuri noi de muncă. Nu trece rată şomajului la pozitive!”, a precizat vicepreşedintele PNL.

În încheiere, liberalul a mai spus că România este ultima ţară din UE la capitolul productivitate.

„România este ultima la productivitate, număr de km de autostrada, PIB/capita, calitatea serviciilor publice, libertate economică şi excelează la grad de sărăcie, corupţie, birocraţie, hărţuirea contribuabilui de stat. Acestea sunt lucrurile care au nevoie imediată de soluţii din partea noastră!!! Dragnea nu le are”, a conchis Florin Cîţu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.