Florin Cîţu a afirmat că va susţine o creştere a pensiilor, atâta timp cât există venituri, măsura va fi spriijinită de Ministerul Finanţelor, iar ţara noastră rămâne în parametrii negociaţi cu reprezentanţii Comisiei Europene privind menţinerea deficitului bugetar. Referitor la proiectul privind posibilitatea pensionării la 70 de ani, liderul PNL a spus că vizează un sistem voluntar, nu unul obligatoriu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Este un proiect. Cred că nu s-a înţeles, era vorba de voluntar, dacă cineva vrea să mai lucreze şi în felul acesta să contribuie să aibă o pensie mai mare, pentru că se creează un sistem de motivare, deci dacă lucrezi, statul contribuie, te ajută la contribuţii şi atunci vei avea o pensie mai mare. Era un sistem voluntar, nu un sistem obligatoriu. Nu este ceva la care ţinem foarte mult, dar ca să credem că nu este nevoie de aşa ceva, deşi ar ajuta bugetul şi vedem că în toată Europa s-a făcut. Este în PNRR, până la urmă trebuie să ne uităm, dar, repet, soluţiile trebuie să vină de la Guvern, nu de la politicieni, expertiza, informaţiile, toate sunt la Guvern. Când o să avem şi un proiect de pensii, un proiect al legii salarizării şi un proiect al reformei administraţiei publice putem să discutăm despre ele. Legea offshore este acum discutată, dar din nou şi acolo noi putem să ne uităm pe ceea ce vine de la Guvern. Când nu ai ceva să discuţi, nu ai ce să discuţi. Acum discutăm principii şi dacă este vorba doar despre principii şi revenim la rediscutarea PNRR, doar Guvernul poate să facă acest lucru”, a explicat Florin Cîţu, miercuri la Senat,referitor la proiectul privind interzicerea cumulului pensie-salariu la stat şi posibilitatea pensionării la 70 de ani.

El a vorbit şi despre posibila majorare a pensiilor.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

„Total de acord şi vedeţi începem să funcţionăm cum trebuie. Orice discuţie despre creşterea pensiilor nu poate să fie făcută fără Ministerul Finanţelor. Dacă sunt venituri şi dacă Ministerul Finanţelor susţine, bineînţeles noi vom susţine o creştere a pensiilor, atâta timp cât vom rămâne în parametrii negociaţi cu Comisia Europeană pentru deficitul bugetar. Bineînţeles există şi o altă variantă în care Ministerul Finanţelor, premierul merg la Bruxelles şi discută un deficit mai mare, totul este posibil. Deci toate acestea sunt pe masă. Este nevoie doar ce o soluţie care să vină de la Guvern şi ne vom uita la ea”, a declarat Florin Cîţu, întrebat dacă este posibilă majorarea pensiilor, în condiţiile în care Marcel Ciolacu spunea că au fost încasări mai mari la buget şi 7 miliarde peste estimări.

Chestionat dacă poate fi modificat PNRR; aşa cum a solicitat ministrul Muncii Marius Budăi, preşedintele PNL a răspuns: „Haideţi să fie foarte clar. PNRR, în 2023 era prima oportunitate. Acum premierul poate să meargă cu Ministerul Muncii, eu recomand să meargă şi Ministerul Finanţelor împreună, o echipă de trei să meargă la Bruxelles. Dacă ei reuşesc, cu argumente să obţină o renegociere, noi vom susţine. Nu este nicio problemă, dar este atributul premierului, ministrului Muncii şi al Finanţelor, să meargă la Bruxelles şi să îi convingă. Acolo se va decide dacă se modifică PNRR şi, bineînţeles, dacă această decizie este luată, noi o susţinem cu tărie”.

Întrebat mai departe dacă au fost discuţii în coaliţie despre proiectul privind interzicerea cumulului de pensie cu salariu, în contextul în care ministrul Muncii a precizat că nu este de acord cu acest proiect, Cîţu a replicat: „În PNRR nu este vorba doar despre creşterea pensiilor”.

„Dacă era vorba doar despre asta, nici nu le puneam acolo. Luam un excel, făceam acolo un tabel şi vedeam cât cresc pensiile şi gata. PNRR este despre reforma sistemului de pensii. Asta înseamnă că avem nevoie de o legislaţie separată pentru pensiile militarilor. Avem nevoie de o reformă a sistemului de pensii în care să ne dea un sistem de pensii sustenabil. Asta înseamnă un sistem prin care noi îi penalizăm pe cei care ies la pensie anticipat, dar îi încurajăm pe cei care vor să mai lucreze. Deci sunt mai multe lucruri acolo. De aceea PNRR înseamnă reformă, nu doar creşterea pensiilor Cred că nu a fost înţeles. E vorba de ceva voluntar, poate un om vrea să lucreze în plus. Nu era un sistem obligatoriu. Nu e ceva la care ţinem foarte mult, deşi ar ajuta bugetul. Soluţiile trebuie să vină de la Guvern”, a conchis Florin Cîţu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.