Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional (CExN) de la Neptun, că le-a transmis colegilor săi un mesaj al comisarului european Corina Creţu, care i-a spus că preşedintele CE Jean-Claude Juncker şi comisarii europeni şi sunt îngrijoraţi pentru situaţia din România şi pentru ceea ce s-a întâmplat în 10 august. Ea a afirmat că, în contextul în care a transmis îngrijorările de la Bruxelles şi faptul că în 18 septembrie preşedintele CE va transmite un mesaj în acest sens, a spus în şedinţa PSD că pentru violenţele din Piaţa Victoriei o vină o poartă ministrul Carmen Dan, care a încercat să paseze răspunderea prefectului, "salvând practic imaginea publică a domnului preşedinte Dragnea, care a propus-o". De asemenea, Firea a spus că relaţia dintre ea şi preşedintele PSD Liviu Dragnea este una tensionată şi că, deşi speră să se rezolve, este puţin probabil pentru că Dragnea nu vrea să o schimbe pe Carmen Dan din funcţia de ministru al Afacerilor Interne. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, sâmbătă seară, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD, în care primarul Capitalei, Gabriela Firea, i-a cerut demisia, că a fost o discuţie care s-a închis şi s-a tranşat în CExN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Firea. Episodul cu prefectul Capitalei, abordată de un cetăţean şi înregistrată la o terasă, a fost pus la cale de către doamna ministru Carmen Dan
CITEȘTE ȘI Dăncilă, după ce Firea i-a cerut demisia lui Dan: Discuţiile contradictorii sunt normale, nu putem gândi toţi acelaşi lucru; cred că este important ca atunci când acuzăm pe cineva să o facem în baza unor probe concludente

Dragnea: Îi înţeleg supărarea Gabrielei Firea, dar nu sunt de acord cu ea; totuşi, să vorbeşti trei ore în CEx despre prefect este cam mult

Preşedintele PSD Liviu Dragnea spune, referitor la conflictul dintre primarul Capitalei Gabrielei Firea şi ministrul de Interne Carmen Dan pe tema violenţelor de la mitingul din 10 august, că îi înţelege supărarea Gabrielei Firea, dar nu este de acord cu ea. Dragnea a spus că susţinerea sa pentru Carmen Dan este mai puţin importantă şi că faptul că în şedinţa CEx s-a votat aproape în unanimitate pentru ca ministrul de Interne să nu fie demis este o dovadă a faptului că acest lucru nu ar mai trebui adus în discuţie. Liderul PSD a subliniat că speră ca Firea să treacă epste supărare, însă "să discuţi despre prefect trei ore e cam mult”.

"În interiorul CEx eu nu am primit nicio critică de la Gabriela Firea sau de la altcineva. În acelaşi timp, susţinerea sau nesusţinere mea pentru Carmen Dan sau pentru orice alt ministru are mai puţină importanţă. După părerea mea, un vot aproape în unanimitate nu mai aduce acest subiect în discuţie”, a declarat sâmbătă seară Liviu Dragnea, la Neptun.

El a spus că încearcă să-i înţeleagă supărarea Gabrielei Firea, dar nu este de acord cu ea. Dragnea a amintit că el este cel care a sprijinit-o pentru ocuparea funcţiei de primar al Capitalei şi că nu o va critica niciodată. Dragnea a precizat că este, totuşi, cam mult o discuţie de trei ore despre prefectul Capitalei Speranţa Cliseru.

"Încerc să-i înşeleg supărarea. Eu am propus-o pe doamna Firea la Primăria Capitalei, eu am susţinut-o. Da, are un merit mai mult decât major pentru faptul că a fost aleasă. Din partea mea nu o să auziţi niciodată critici la adresa Gabrielei Firea. Nu o să-mi iau niciodată spijinul şi sper că va trece peste supărare. Totuşi, să discuţi despre prefect trei ore e cam mult”, a spus Dragnea.

De asemenea, a precizat liderul PSD, a existat o propunere de aprobare a demiterii prefectului, dar nu a fost de acord cu această solicitare, pentru că funcţia de prefect nu este o funcţie politică. Dragnea a precizat că a cerut premierului să facă o analiză care să lămurească neînţelegerile privint mitingul din 10 august.

 

"Să nu uităm că acolo au fost nişte proteste generate nici de mine, nici de Gabi Firea, nici de Carmen Dan, nici de prefect, ci de oameni foarte bine organizaţi. (...) Trebuie făcută o anchetă foarte serioasă”, a subliniat Dragnea.

Carmen Dan, după ce Gabriela Firea i-a cerut demisia: A fost o discuţie care s-a închis şi s-a tranşat în CExN al PSD

"A fost o discuţie care s-a închis şi s-a tranşat în CExN", a declarat Dan.

Întrebată dacă va mai putea colabora cu primarul Firea, ministrul de Interne a răspuns: "Eu pot lucra cu Primăria Generală, pentru că nu vorbim de persoane, ci de instituţii".

Firea: Am transmis în CEx PSD un mesaj de îngrijorare al CE. Carmen Dan, vinovată pentru violenţele din 10 august, a încercat să paseze răspunderea prefectului, salvând practic imaginea lui Dragnea

"Eu am luat cuvântul şi le-am transmis colegilor mei faptul că am vorbit ieri cu doamna comisar Corina Creţu, care mi-a relatat o discuţie pe care a avut-o cu comisarii europeni şi cu preşedintele CE, Junker, care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia politică din Români, accentuând în special că ceea ce s-a întâmplat pe 10 august nu este apreciat de celelalte state europene. Deşi sunt de acord că instituţiile statului de drept trebuie să fie apărate şi anume intervenţia jandarmilor a fost corectă până la un punct, adică apărarea sediului Guvernului (...) şi restabilirea ordinii publice, nu au fost de acord că manifestanţi care nu au fost violenţi au suportat gazele lacrimogene care s-au dat în piaţă. Au spus că erau de ajuns alte măsuri mai blânde pentru îndepărtarea celor violenţi, practic extragerea protestatarilor violenţi şi care aruncau în jandarmi cu pietre, cu alte obiecte. Doamna comisar mi-a dat voie să transmit în CEx aceste îngrijorări şi faptul că e posibil ca în 18 septembrie, când domnul Junker va lua cuvântul, să facă referire în discursul său şi la situaţia din România şi la protestele din 10 august. Nu este o situaţie confortabilă pentru ţara noastră. Suntem o naţiune liberă, suntem suverani, avem propria legislaţie, dar nu e uşor să vedem cum se transmite pe plan extern o percepţie negativă despre ţara noastră", a declarat Firea la finalul CExN. 

Ea a afirmat că în acest context a subliniat că pentru ceea ce s-a întâmplat în 10 august vina o poartă ministrul Carmen Dan, care a încercat să paseze responsabilitatea asupra prefectului, "salvând practic imaginea publică a domnului preşedinte Dragnea, care a propus-o". 

"În acest context, ca primar general am subliniat faptul că din nefericire, ceea ce s-a întâmplat în 10 august poartă şi o vinovăţie din partea persoanei care coordonează Ministerul de Interne, care întâi a spus că este în concediu, astăzi ne-a spus că a revenit din concediu şi că a coordonat tot ce s-a întâmplat pe 10 august, şi care a încercat să paseze răspunderea către prefectul Capitalei, tocmai în ideea ca presa, pe bună dreptate, să speculeze că este un apropiat al primarului general pentru că a lucrat doi ani de zile cu mine, salvând practic imaginea publică a domnului preşedinte, care a propus-o pe doamna Dan ca ministru, şi incriminându-mă public pe mine pentru că doamna primar a lucrat cu mine, în calitate de consilier la Primăria Capitalei. Am spus că nu este corect să sufere întreaga ţară, toţi românii, Guvernul şi PSD pentru erorile de coordonare şi de comunicare a doamnei ministru, cu legătură directă la prostele din 10 august”, a declarat Firea.  

Ea a spus că ştie că, de obicei, ministrul de Interne, Carmen Dan, se consultă cu preşedintele PSD Liviu Dragnea, mai ales că el este cel care a propus-o pe această funcţie.

"Ştiu din cele pe care le-am observat că doamna Dan se consultă pe anumite subiecte, nu ştiu dacă şi pe acesta, cu domnul preşedinte, plus că domnul preşedinte Dragnea a propus-o ca ministru pe doamna Dan. Eu am spus doar că suntem într-un impas, (...) că e păcat să pierdem toţi ca ţară. Eu în continuare rămân membru PSD, sunt primar general, sunt aleasă de cei care m-au votat şi am o responsabilitate în plus. Nu e uşor să vezi că se întâmplă lupte de stradă, violenţe. Din nefericire, au fost două tunuri cu apă care s-au defectat, de aceea s-a ajuns la gaze. (...)”, a mai spus Gabriela Firea. 

De asemenea, Firea i-a adus acuzaţii grave lui Carmen Dan, relatând că aceasta a venit cu mesaje printate cu discuţii între prefectul Capitalei Speranţa Cliseru şi secretari de stat în MAI. Firea a spus că minsitrul de Interne are o problemă personală cu ea şi cu Speranţa Cliseru, pe care a jignit-o. 

"Acum este o altă problemă, că doamna ministru nu a răspuns deloc celor spuse de mine. A venit cu nişte xeroxuri, discuţii pe whatsapp între doamna prefect şi un domn secretar de stat, mesaje printate, nişte discuţii personale către doamna prefect şi domni din Ministerul de Interne, discuţii despre proteste, acţiuni. Am întrebat-o dacă ne spionează, dacă ne ascultă convorbirile, dacă ştie ce vorbim prin mesaje, pentru că nu mi se pare normal ca în CEx să vii ca argumentaţie cu tot felul de aspecte derizorii, aspecte personale, mesaje printate de pe Whatsapp, nişte discuţii personale. I-am spus că nu este normal să discutăm în cel mai important for politic aceste lucruri. Are o problemă personală cu mine şi cu doamna prefect, a jignit-o, a făcut atacuri directe la competenţele sale profesionale, ale doamnei prefect (...)”, a mai spus Firea. 

Ea a afirmat că în CEx a apărat nişte principii.

"Sunt totuşi un om, am şi copii, sunt şi mamă şi nu vreau să-mi fie ruşine să mă duc în Europa, să-mi fie ruşine să ies pe stradă. Înţeleg solidaritatea până la un punct, dar nu e normal să fim solidari când ceva nu e corect, doar pentru că se spune că altfel dăm muniţie opoziţiei", a mai spus Firea. 

CITEȘTE ȘI Propunerea Gabrielei Firea, care i-a cerut demisia ministrului Carmen Dan, supusă la vot în Comitetul Executiv Naţional al PSD şi respinsă

Primarul general le-a mai spus jurnaliştilor să îi întrebe pe colegii ei de ce nu au susţinut-o în CEx, ea susţinând că nu este supărată pe ei, după ce propunerea sa de retragere a sprinijului pentru Carmen Dan a fost respinsă.

Întrebată care a fost opinia premierului în această dispută, Firea a spus că Viorica Dăncilă "a încercat să ţină un echilibru".

"Chiar şi astăzi doamna Dăncilă s-a comportat extraordinar, a fost extrem de echilibrată, nu a proferat jigniri, a încercat să ţină un echilibru, şi să nu se plaseze neapărat în apararea cuiva, adică este un om de echipă", a afirmat Firea, apreciind că relaţia sa cu Dăncilă este una foarte bună în acest moment.

Întrebată dacă va mai putea lucra cu Carmen Dan, căreia i-a cerut demisia, Gabriela Firea a răspuns: "Nu".

De asemenea, Firea a precizat că speră ca miniştrii şi angajaţii din ministere să trateze în continuare în mod profesionist proiectele mari ale Capitalei: "Eu sper ca angajaţii din ministere şi doamnele şi domnii miniştri să trateze profesionist, echilibrat şi deontologic toate proiectele mari ale Capitalei, care au nevoie de colaborarea cu Guvernul şi să nu simt o presiune negativă asupra acestora prin prisma faptului că am avut curajul să spun un punct de vedere".

Întrebată dacă îi este teamă că Guvernul îi va pune piedici, Firea a spus că "nu prea" a avut sprijin şi a spus şi astăzi în Comitetul Executiv.

Firea, întrebată despre relaţia sa cu Dragnea: Îmi pare rău să o spun, dar este tensionantă

"Îmi pare rău să o spun, dar este tensionată”, a declarat Gabriela Firea sâmbătă, la finalul şedinţei CEx de la Neptun, întrebată despre relaţia sa cu preşedintele PSD Liviu Dragnea.

Întrebată în continuare de jurnalişti dacă problema se poate rezolva, Gabriela Firea a spus că nu are mari speranţe în acest sens pentru că Dragnea o susţine în continuare pe Carmen Dan în funcţia de ministru al Afacerilor Interne.

"Nu ştiu dacă se poate rezolva, depinde foarte mult şi de dumnealui. Eu am fost întodeauna un om al dialogului, dar la cum s-au pus astăzi lucrurile în discuţie şi la cum a fost regia cu doamna Dan, care a scos din dosar xeroxuri cu sms-uri şi convorbiri particulare între doamna prefect şi un domn secretar de stat... Adică totul a fost atât de bine pus la punct şi regizat – şi nu vrea să renunţe la domnia sa –, acum este o breşă, pur şi simplu”, a explicat Firea.

Firea: Simt şi le-am spus şi colegilor din PSD că am pierdut simpatizanţi. În momentul în care simţi că pierzi din unii care te-au votat şi că ce se întâmplă nu este totuşi chiar atât de roz cum se prezintă, cred că trebuie să ai o atitudine

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a spus, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, întrebată dacă ar fi mai bine pentru PSD dacă s-ar schimba conducerea, că simte şi că le-a transmis colegilor săi că partidul a pierdut simpatizanţi şi trebuie făcut ceva, dar că nu trebuie să spun doar ea, ci şi colegii săi mai vechi în PSD. "În momentul în care simţi că pierzi din unii care te-au votat şi care te simpatizează şi ce se întâmplă nu este totuşi chiar atât de roz cum se prezintă, cred că trebuie să ai o atitudine", a afirmat Firea. Întrebată de ce nu a cerut în CExN retragerea lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al PSD, Firea a susţinut că i se repetă la fiecare şedinţă "să o lase mai moale" cu propunerile prea curajoase.

Întrebată de ce nu a cerut în CExN retragerea lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al PSD, Firea a susţinut că i se repetă la fiecare şedinţă să o lase mai moale cu propunerile prea curajoase, ea spunând că "dacă se consideră că este nevoie de schimbarea conducerii partidului, doamnele şi domnii care sunt mai vechi în partid să analizeze şi să facă aceste propuneri să vadă dacă în urma votului există un sufragiu majoritar şi să se organizeze sau nu congres". 

"Mie mi se repetă la fiecare comitet executiv că sunt nou în partid şi să o las mai moale cu propunerile prea curajoase, şi dacă se consideră că este nevoie de schimbarea conducerii partidului cred că trebuie ca doamnele şi domnii care sunt mai vechi în partid să analizeze şi să facă aceste propuneri să vadă dacă în urma votului există un sufragiu majoritar şi să se organizeze sau nu congres. Nu pot eu ca om care i se reproşează că e nou în politică şi în partid şi să vin să stric ordinea partidului", a declarat Firea. 

De asemenea, întrebată dacă ar fi mai bine pentru PSD dacă s-ar schimba conducerea, Gabrirela Firea a răspuns: "Simt şi le-am spus şi colegilor mei şi nu vreau să vorbesc despre persoane chiar dacă vă dezamăgesc, dar simt că am pierdut, din nefericire, şi oameni care ne-au simpatizat, mă refer în ţară şi în marile oraşe şi în Bucureşti, simt că trebuie să facem ceva, care este acel ceva nu trebuie să spun doar eu, că nu sunt guru PSD, să spună colegii cei mai vechi. În momentul în care simţi că pierzi din unii care au votat şi care te simpatizează şi ce se întâmplă nu este totuşi chiar atât de roz cum se prezintă, cred că trebuie să ai o atitudine". 

Gabriela Firea a mai spus că în şedinţa CExN nu s-a discutat despre amnistie şi graţiere, despre legile justiţiei şi nici despre suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.