Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, consideră că apartenţa României la NATO şi Uniunea Europeană, respectiv materializarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, reprezintă pilonii solizi ai fundamentului securităţii naţionale. El a precizat că românii beneficiază de cele mai puternice garanţii de securitate şi stabilitate din întreaga istorie naţională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mihai Fifor a transmis, duminică, un mesaj cu prilejul sărbătoririi Zilei NATO în România.

“Este o sărbătoare importantă  pentru noi ca naţiune, prin semnificaţia sa profundă, deoarece marchează aderarea României la NATO, cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie. Obiectiv strategic al României, integrarea în comunitatea euro-atlantică a însemnat asumarea apartenenţei la o comunitate a valorilor şi a principiilor, bazată pe respect faţă de democraţie şi statul de drept pentru toate cele 29 de ţări membre. La 14 ani de la aderarea ţării noastre, românii beneficiază de cele mai puternice garanţii de securitate şi stabilitate din întreaga noastră istorie naţională”, a transmis ministrul Apărării.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

El a precizat că apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeană, respective materializarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă pilonii fundamentului securităţii naţionale.

“România şi-a câştigat, prin accederea cu drepturi depline în Alianţă, şansa de a-şi valida ireversibil vocaţia democratică şi pro-occidentală. Apartenenţa la NATO şi Uniunea Europeană, respectiv materializarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, reprezintă pilonii solizi ai fundamentului securităţii naţionale şi repere de bază în afirmarea pe scena relaţiilor diplomatice ale ţării noastre, ca o voce puternică în Europa şi în lume”, a menţionat Mihai Fifor.

El a subliniat că apărarea colectivă înseamnă conştientizarea faptului că securitatea fiecărui stat poate fi asigurată mai eficient împreună decât separat.

“Apărarea colectivă în cadrul aliat înseamnă astăzi, mai mult decât oricând, conştientizarea faptului că securitatea fiecărui stat poate fi asigurată mai eficient împreună decât separat. La Summit-ul NATO din 2016 de la Varşovia, am decis să consolidăm capacitatea noastră de apărare colectivă pe Flancul Estic al Alianţei, astfel încât să fim mai bine pregătiţi în a genera simultan descurajarea şi apărarea, în paralel cu asigurarea deschiderii către dialog şi parteneriate cu statele care împărtăşesc valorile şi principiile comunităţii euroatlantice”, a afirmat ministrul.

El a amintit că a participat pe data de 22 martie, la ceremonia semnării actului de declarare a capacităţii finale pentru Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est din Bucureşti, eveniment desfăşurat la Centrul de Instruire Întrunită – Getica, care demonstrează încă o dată contribuţia pe care o aduce România la întărirea flancului estic al Alianţei.

Fifor a mai precizat că începând din 2017 România alocă 2 la sută din PIB pentru apărare şi va continua să facă acest lucru până în 2026.

“Astfel, începând cu anul 2017, România alocă Apărării două procente din PIB şi va continua să facă acest lucru până în 2026. În raportul anual al Secretarului General NATO sunt evidenţiate performanţele României în ceea ce priveşte alocările pentru Apărare în anul 2017. Procentul cheltuit pentru înzestrare, în cadrul bugetului total, situează ţara noastră pe primul loc în cadrul Alianţei, cu 33%. Tot pe primul loc  România se află şi în ceea ce priveşte rata creşterii bugetului apărării, comparativ cu anul precedent. Prin aceste măsuri active, se reconfirmă angajamentul de substanţă pentru îndeplinirea obligaţiilor ce revin României pe toate temele importante de pe agenda NATO, fundamentat pe decizia naţională de asigurare a resurselor bugetare necesare pentru modernizarea şi consolidarea capabilităţilor de apărare”, a afirmat ministrul Fifor.

El a mai declarat că ţara noastră demonstrează că îşi îndeplineşte obligaţiile ca membru al NATO şi că este un aliat credibil şi predictibil în această regiune a Europei.

“Acordăm maximă prioritate respectării angajamentului asumat în Ţara Galilor în acest domeniu – Defence Pledge. Prin finanţarea adecvată a programelor de achiziţii de echipamente/tehnică esenţiale pentru înzestrarea structurii de forţe şi revitalizarea unor sisteme de echipamente şi tehnică militară existente, abordate cu prioritate anul trecut şi pe parcursul acestui an, ţara noastră demonstrează că îşi îndeplineşte obligaţiile ca membru al NATO şi că este un aliat credibil şi predictibil în această regiune a Europei”, a spus ministrul Apărării.
Fifor a afirmat că în prezent, la nivel aliat este în pregătire viitorul summit de la Bruxelles, iar prezenţa aliată avansată este materializată pe întreg Flancul Estic al Alianţei, atât în nord-est (arealul baltic), cât şi în sud-est, pe teritoriul naţional şi la Marea Neagră.

În finalul mesajului său, Ministrul Apărării a adus un omagiu militarilor care şi-au jertfit viaţa, în teatrele de operaţii ori în misiuni executate pe teritoriul naţional, dând asigurări că sacrificiul lor nu va fi niciodată uitat, iar familiile eroilor vor avea un sprijin permanent în Armata României.

De asemenea, Mihai Fifor a ţinut să sublinieze şi rolul jucat de toţii militarii României în diversele misiuni, ei contribuind la integrarea României în NATO.

“Îmi îndrept, în egală măsură, gândurile către toţi militarii Armatei României, activi, în rezervă ori în retragere care, prin modul exemplar în care şi-au îndeplinit misiunile încredinţate, atât pe teritoriul naţional, dar, mai ales, în teatrele de operaţii, prin curajul, devotamentul şi dragostea de ţară asumate necondiţionat şi dovedite permanent, au contribuit în mod semnificativ la integrarea României în Alianţa Nord-Atlantică”, se arată în finalul mesajului ministrului Apărării.

La 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, statul depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice.

Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului românesc la sediul NATO.
Ziua NATO în România se sărbătoreşte în fiecare an, în prima duminică a lunii aprilie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.