Expert Forum semnalează că sesizările înregistrate după ora 9 se referă la continuarea campaniei electorale de către unii candidaţii, disfuncţionalităţile sistemului informatic, presiuni şi ameninţări electorale, însoţirea nejustificată a unor alegători în cabinele de vot şi abuzuri ale preşedinţilor de secţii de votare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O secţie cu probleme este secţia 379 din Rozavlea (Maramureş) unde s-a sesizat faptul că mai multe persoane au venit însoţite în secţia de votare, iar o ştampilă de vot a dispărut. ”Intervenţia poliţiei nu a rezolvat problemele legate de organizarea secţiei de votare şi de respectarea procesului de vot”, se arată într-un comunicat al Expert Forum.

Nereguli în procesul de votare au fost sesizate în mai multe localităţi din Giurgiu, unde s-au făcut presiuni asupra unor observatori, la Leţca Nouă fiind necesară intervenţia poliţiei. În Leţca Veche a fost semnalată prezenţa neautorizată a unor persoane în secţia de viitoare şi intrarea mai multor persoane în acelaşi timp în cabina de vot.

Probleme au apărut şi în ce priveşte utilizarea sistemului informatic. ”Operatorii sistemului informatic s-au confruntat cu faptul că, pe tableta primită, apărea notificarea că cererile pentru urna mobilă pot fi depuse doar dimineaţa în intervalul 6-7, deşi legea nu prevede astfel de limitări. De asemenea, au fost semnalate secţii în care nu este folosit scannerul, datele fiind introduse doar manual”, informează Expert Forum.

De asemenea, există cazuri în care unii candidaţi şi-au prelungit campania inclusiv în ziua alegerilor. La Mangalia, alegătorii primesc SMS-uri cu îndemnul de a vota un anume candidat, iar în Buneşti (judeţul Braşov) un candidat influenţează alegătorii în secţia de votare. La Roşiorii de Vede există afişe electorale pe străzile oraşului.

”Una dintre problemele principale este legată de abuzurile preşedinţilor birourilor electorale sau de necunoaşterea normelor legale de către aceştia. La Ghermăneşti (Ilfov), preşedintele secţiei de votare a refuzat să primească cereri de vot pe lista suplimentară de la persoane care şi-au mutat reşedinţa în circumscripţia respectivă cu mai puţin de 45 de zile înainte de data alegerilor. Preşedinta Secţiei de votare 212 (Mangalia) a interzis accesul presei în incinta secţiei, pe motiv că nu există acreditare, aceasta nefiind necesară în 2016. Accesul presei a fost permis doar la solicitarea BEJ Constanţa”, este o altă problemă semnalată de către Expert Forum.

La secţia nr. 369 din Capitală, un membru al biroului electoral a împărţit în mod repetat buletine de vot în mod necorespunzător furnizând votanţilor mai multe buletine de acelaşi tip. În comuna Corod (Galaţi) un alegător a găsit o semnătură în dreptul numelui său pe listele electorale. În două secţii din sectorul 2, sunt probleme cu ştampilele în sensul că fie nu sunt îmbitate cu suficient tuş, fie au prea mult, fapt ce poate duce la violarea secretului votului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.