ONG-ul Expert Forum a dat publicităţii un studiu din care reiese că 449 de persoane ce se regăsesc pe listele de la alegerile locale nu au împlinit vârsta de 23 de ani, cerută de lege pentru a candida, iar alte 28 de persoane figurează pe listele a cel puţin două formaţiuni politice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit legii, candidaţii la alegerile locale din 5 iunie trebuie să îndeplinească o serie de condiţii printre care să aibă cel puţin 23 de ani, să nu le fie interzise drepturile electorale şi să domicilieze în unităţile administrativ-teritoriale în care urmează să candideze.

Expert Forum a descoperit că 449 dintre cei 267.239 de persoane au mai puţin de 23 de ani. ”Campionii cu probleme privind vârsta sunt PMP (79), ALDE (69), UNPR (51) şi PNL(50). Cele mai multe dintre aceste candidaturi au fost înregistrate la Bacău, Timiş, Iaşi, Dolj sau Maramureş”, informează Expert Forum.

Există şi 28 de persoane care candidează din partea mai multor partide. 

”EFOR a avertizat deja că mecanismele de filtrare a candidaturilor nu sunt eficiente şi trebuie făcute verificări aprofundate. Spre exemplu, se verifică prea puţin dacă drepturile electorale ale candidaţilor sunt interzise de către instanţe. Totul se bazează, ca şi în acest caz, pe declaraţia pe proprie răspundere. Iar în acest moment, BEC are date cu privire la posibil fals în declaraţii, dar nu poate face mai nimic cu ele”, se arată într-un comunicat de presă dat publicităţii vineri.

EFOR consideră că trebuie făcute verificări asupra activităţii persoanelor din birourile electorale care au acceptat candidaturi neconforme legii, verificarea candidaţilor pentru a se vedea dacă au comis fals în declaraţii, introducerea posibilităţii de anulare a candidaturilor bazate pe documente sau declaraţii false chiar şi după termenul la care candidaturile au devenit finale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.