Delegaţia USR în Parlamentul European a trimis preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen o scrisoare prin care cere activarea unui plan de urgenţă UE cu măsuri coordonate de prevenire şi răspuns în cazul unei escaladări a conflictului la graniţa ruso-ucraineană care poate duce la întreruperea aprovizionării cu gaze în întreaga Uniune.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Suntem profund îngrijoraţi de gradul ridicat de instabilitate actual al pieţei europene de gaze şi de dependenţa ridicată de aprovizionarea cu gaze ruseşti. UE se confruntă cu o creştere fără precedent, de peste 170% de la începutul anului, a preţului la gaze. Nivelul rezervelor este sub minimul istoric pentru această dată, iar capacitatea de stocare este distribuită inegal în UE, lăsând ţările din Europa de Est şi de Sud-Est mai vulnerabile la potenţialele întreruperi ale fluxului de gaz. Cu aproape 40% din importurile de gaze provenind din Rusia, autonomia noastră strategică europeană este ameninţată, iar întreruperile recurente ale fluxurilor de gaze, inclusiv cea mai recentă din Rusia către Europa de Vest, prin conducta Yamal-Europa, ridică semnale de alarmă îngrijorătoare”, a declarat Dacian Cioloş, europarlamentar USR, conform comunicatului de presă al partidului.

În scrisoarea comună transmisă Comisiei, delegaţia celor opt eurodeputaţi USR explică faptul că sprijină Comisia Europeană în eforturile sale de a identifica surse suplimentare de furnizori de gaze şi îndeamnă oficialii UE să continue să lucreze la dezvoltarea unei reţele diversificate şi pe deplin funcţionale de furnizori de gaze, pentru a reduce dependenţa europeană de importurile ruseşti de energie şi pentru a asigura autonomia strategică a Uniunii.

De asemenea, delegaţia USR în Parlamentul European cere Comisiei un răspuns clar la întrebări cu privire la măsurile luate pentru prevenirea unei întreruperi de gaz în UE şi stadiul furnizării de gaz din surse alternative în cazul în care Rusia va opri distribuţia, mai spune sursa citată.

Astfel, reducerea dependenţei de importurile ruseşti de energie va asigura autonomia strategică a UE, conchide sursa menţionată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.