Eurodeputatul PNL Siegfriedn Mureşan a declarat că decizia de miercuri a Curţii Constituţionale din Republica Moldova prin care starea de urgenţă a încălcat normele constituţionale deschide calea către alegeri parlamentarea anticipate şi către alcătuirea unei majorităţi legislative care să susţină un Guvern al reformelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Astăzi, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a luat o decizie foarte importantă, decizie care deschide drumul spre alegerile parlamentare anticipate. Curtea Constituţională a decis că aprobarea stării de urgenţă s-a făcut cu încălcarea mai multor norme constituţionale şi legale. Odată ridicată starea de urgenţă, pot fi demarate procedurile pentru alegeri anticipate. Alegerile anticipate reprezintă singura cale prin care în Republica Moldova se poate obţine o nouă majoritate politică, una transparentă, care să susţină un guvern reformator, conform voinţei oamenilor exprimată la ultimele alegeri prezidenţiale”, a declarat Siegfried Mureşan, preşedinte al Delegaţiei Parlamentului European pentru Relaţiile cu Republica Moldova, printr-un comunicat de presă.
 
Europarlamentarul PNL a mai spus că cetăţenii Republicii Moldova au transmis la ultimele alegeri prezidenţiale că vor reforme, justiţie independentă şi modernizare.

„Oamenii au transmis clar la ultimele alegeri prezidenţiale că vor reforme, modernizare, justiţie independentă, respectarea statului de drept şi apropierea de Uniunea Europeană. Actuala majoritate parlamentară formată în jurul lui Igor Dodon acţionează netransparent, atacă statul de drept şi refuză să susţină un guvern reformator, proeuropean, pro-justiţie şi pro-stat de drept. Reformele în Republica Moldova sunt absolut necesare şi sunt în interesul oamenilor. Am văzut în ultimul an în care Republica Moldova a fost puternic lovită de pandemia de COVID-19 că instituţiile nereformate au gestionat cu dificultate pandemia, iar cel mai mult au avut de suferit oamenii”, a completat Mureşan.
 
El a mai precizat că banii care vor fi viraţi Republicii Moldova în două tranşe, una de 50 milioane euro şi alta de 100 milioane euro, în schimbul implementării reformelor vor ajuta ţara să se dezvolte.

„Inclusiv beneficiile din partea Uniunii Europene sunt condiţionate de implementarea reformelor. Cea de-a doua tranşă, de 50 de milioane de euro, din asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro aprobată anul trecut va fi virată Republicii Moldova de Comisia Europeană doar în schimbul implementării reformelor. Or, vedem că actuala majoritate parlamentară refuză să susţină reformele, iar acest lucru blochează sprijinul dinspre Uniunea Europeană. Republica Moldova nu poate să mai întârzie cu implementarea reformelor pe care oamenii le aşteaptă de la liderii politici şi pe care Republica Moldova şi le-a asumat în schimbul sprijinului din partea Uniunii Europene. Aceste reforme pot fi implementate doar de un guvern susţinut de o nouă majoritate parlamentară, iar această nouă majoritate parlamentară poate fi obţinută doar prin alegeri anticipate”, a conchis eurodeputatul PNL. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.