Preşedintele PMP, Eugen Tomac, afirmă, marţi, că oficialii Comisiei Europene recunosc că decizia din 8 decembrie 2022 referitoare la admiterea României în Spaţiul Schengen este incorectă şi regretabilă. ”Deşi nu şi-a asumat o acţiune la CJUE, recunoaşte că ne sunt încălcate drepturi şi ne este îngrădit potenţialul pe care ni-l oferă spaţiul Schengen”, a transmis Tomac.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, publică, marţi, pe Facebook, întrebarea pe care a adresat-o Comisiei europene în chestiunea aderării României la Schengen, dar şi răspunsul pe care l-a primit din partea oficialilor.

”Comisia Europeană recunoaşte că decizia din 8 decembrie 2022 este una incorectă şi regretabilă. Prin urmare, validează în mod oficial argumentele pe care le-am invocat atunci când am pornit acţiunea la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, în răspunsul la întrebarea pe care am adresat-o, subliniază importanţa eliminării controalelor la frontierele interne pentru libera circulaţie a persoanelor şi a mărfurilor şi pentru consolidarea competitivităţii în UE”, a scris, marţi, pe Facebook, Eugen Tomac.

Acesta afirmă că ”este important să reţinem că eforturile continuă”.

”Comisia Europeană face precizarea că este în continuă colaborare cu statele membre pentru a ajunge la un acord unanim în ceea ce priveşte aderarea României. Deşi Comisia Europeană nu şi-a asumat în mod direct o acţiune la CJUE, recunoaşte că ne sunt încălcate drepturi şi ne este îngrădit potenţialul pe care ni-l oferă spaţiul Schengen. Prin urmare, acest răspuns este foarte util în demersul pe care l-am iniţiat la CJUE. Sunt sigur că vom reuşi să facem dreptate pentru România şi ne vom obţine dreptul de a fi liberi în Europa, aşa cum ne dorim şi aşa cum merităm”, a mai scris Tomac.

În scrisoarea adresată Comisiei Europene, în 12 decembrie 2022, Tomac făcea referire la dispoziţiile legale care sonsideră că au fost încălcate prin faptul că România nu a fost primită în Schengen.

”La întâlnirea din 8-9 decembrie 2022, Consiliul Uniunii Europene a acordat votul negativ aplicării întregului acquis Schengen pentru România. Consiliul a ignorat faptul că România respectă toate condiţiile pentru a fi parte la spaţiul Schengen din 2011, lucru reconfirmat şi de misiunea de evaluare a Comisiei din octombrie 2022. Atât Comisia, cât şi Parlamentul European şi-au acordat, în repetate rânduri, avizul favorabil pentru România.

Consiliul, prin votul său negativ, încalcă numeroase principii şi dispoziţii legale ale UE:

- Art. 4 din Tratatul de aderare al României la UE, care prevede dreptul României de a i se aplica toate dispoziţiile acquis-ului Schengen, printr-o decizie a Consiliului, odată ce condiţiile necesare sunt îndeplinite;

- Principiul cooperării loiale între statele membre (art. 4 TUE), încălcând nejustificat un drept al unui stat membru;

- Principiul cooperării loiale între instituţiile Uniunii (art. 13 TUE), ignorând repetatele îndemnuri ale Comisiei şi Parlamentului;

- Dreptul fundamental la liberă circulaţie a persoanelor şi a mărfurilor (art. 26 TFUE);

- Principiul nediscriminării (art. 21 CDFUE);

Aceste încălcări ale dreptului Uniunii reprezintă un temei clar pentru acţiunea în justiţie. Aşadar, urmăreşte Comisia să acţioneze Consiliul Uniunii Europene în faţa CJUE pentru încălcarea dreptului României de a fi în spaţiul Schengen?”, a scris Tomac în scrisoarea către Comisia Europeană.

Răspunsul l-a primit în 17 martie.

”Comisia regretă profund faptul că, la 8 decembrie 2022, Consiliul nu a reuşit să obţină unanimitatea necesară pentru adoptarea deciziei privind aderarea României (şi a Bulgariei) la spaţiul Schengen.

Dreptul la libera circulaţie a persoanelor decurge din articolul 21 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), care este aplicabil de la aderarea Bulgariei şi a României la UE. Cetăţenii români şi bulgari au deja dreptul la liberă circulaţie şi rezidenţă în celelalte state membre, sub rezerva condiţiilor generale prevăzute de legislaţia UE. Cu toate acestea, aderarea la spaţiul Schengen, fără controale la frontierele interne, va facilita exercitarea liberei circulaţii a persoanelor, aşa cum este garantată prin tratate şi îi va permite spaţiului Schengen să îşi atingă întregul potenţial. Într-adevăr, aceasta va contribui la eliminarea barierelor din cadrul pieţei unice, precum şi la consolidarea competitivităţii şi a potenţialului de creştere al UE. După cum se menţionează în comunicare, un spaţiu Schengen complet şi pe deplin funcţional este esenţial pentru stabilitate, rezilienţă şi redresare.

Prin urmare, Comisia colaborează îndeaproape cu statele membre pentru a aborda toate preocupările potenţiale şi va continua să depună toate eforturile pentru a se asigura că, în exercitarea competenţelor sale, Consiliul poate lua o decizie pozitivă unanimă cu privire la aderarea României, în cadrul viitoarelor Consilii Schengen”, au transmis oficialii Comisiei Europene.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.