Europarlamentarul Eugen Tomac afirmă că anunţul premierului Marcel Ciolacu privind ”flexibilizarea” poziţiei Austriei în ceea ce priveşte Spaţiul Schengen trebuie privit ”cu multă rezervă”. ”Austria nu face nicio favoare României dacă îşi schimbă poziţia şi renunţă la aceste condiţii absurde. Este dreptul nostru să fim în Schengen şi trebuie să fim trataţi ca cetăţeni europeni, nu discriminaţi şi umiliţi în mod absurd”, subliniază el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Anunţul festivist al premierului Ciolacu trebuie privit cu multă rezervă. Premierul este în campanie de comunicare, să nu zic electorală, şi a vrut să anunţe ceva în plus faţă de preşedintele Iohannis, care tace şi nu are curaj să bată cu pumnul masa Consiliului European, unde trebuie dus dosarul Schengen”, a afirmat Eugen Tomac, duminică, într-o postare pe Facebook.

El a explicat că subiectul extinderii Spaţiului Schengen este o problemă europeană.

”Subiectul extinderii spaţiului Schengen nu mai este o problemă între România şi Austria, este o problemă europeană, acolo trebuie tranşat acest blocaj în spiritul tratatelor Uniunii Europene şi al acordului Schengen. Nicio ţară din Europa nu a fost pusă într-o situaţie atât de umilitoare precum suntem noi şi vecinii bulgari trataţi”, a continuat europarlamentarul.

Potrivit acestuia, Austria a intrat în Uniunea Europeană în 1997 şi a fost primită în Schengen în 1999, iar Ungaria a intrat în Uniunea Europeană în 2004 şi a fost integrată deplin în Schengen în 2008. Croaţia a fost primită în Uniunea Europeană în 2013 şi are libera circulaţie deplină atât aeriană, terestră, cât şi maritimă începând cu 1 ianuarie 2023.

”Noi aşteptăm de 16 ani şi negociem doar când există presiune publică, pe care o exercită românii uimiţi de obrăznicia cu care unele state dispreţuiesc regulile Uniunii Europene. Austria nu face nicio favoare României dacă îşi schimbă poziţia şi renunţă la aceste condiţii absurde. Este dreptul nostru să fim în Schengen şi trebuie să fim trataţi ca cetăţeni europeni, nu discriminaţi şi umiliţi în mod absurd. Prin urmare, orice anunţ exagerat, care nu este confirmat de o agendă clară, nu face decât să întărească în mod gratuit euroscepticismul românesc, iar de aşa ceva nu avem nevoie”, subliniază Eugen Tomac.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă seară, că Austria ”şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România”. ”Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, a explicat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.