Eugen Tomac i-a transmis preşedintelui Camerei Deputaţilor şi liderul PSD Marcel Ciolacu o scrisoare deschisă în care îi cere ca proiectul PMP privind reducerea numărului de parlamentari la 300 să fie votat de către deputaţi, pentru ca voinţa cetăţenilor României exprimată prin referendumul din 22 noiembrie 2009 să fie respectată. El a adăugat că prin refuzul de a pune pe ordinea de zi proiectul de lege, Ciolacu sfidează voinţa poporului şi e ruşinos că Parlamentul nu a adoptat, în 11 ani, iniţiativa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„În ultima perioadă, vorbiţi foarte des şi apăsat despre nevoia respectării legilor, a deciziilor CCR şi a voinţei cetăţenilor, dar şi despre ruptura de trecut a PSD şi nevoia de reformă a partidului. În virtutatea acestor principii exprimate public, Partidul Mişcarea Populară vă solicită punerea pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Camerei Deputaţilor a proiectului legislativ 462/2018 care are ca obiect reducerea numărului de parlamentari la 300 în conformitate cu voinţa cetăţenilor României exprimată prin referendumul din 22 noiembrie 2009. Adoptarea şi promulgarea în timp util (înainte de alegerile parlamentare) a actului normativ adoptat deja de Senat, dar blocat în sertarele Camerei Deputaţilor (instituţie pe care o conduceţi de mai bine de un an), poate produce efecte în ceea ce priveşte arhitectura viitorului Legislativ. Cele 7.765.573 de voturi (88,84% din sufragiile valabil exprimate) favorabile reducerii numărului de parlamentari la 300 reprezintă mai mult decât scorul electoral obţinut de orice formaţiune politică sau candidat de când România a devenit o democraţie consolidată în epoca post-decembristă”, a scris Eugen Tomac, în scrisoare deschisă postată pe Facebook.
 
Liderul PMP i-a reamintit lui Marcel Ciolacu de o decizie a CCR care spune că nu poate fi ignorată voinţa cetăţenilor.
 
„Pe această cale, vă reamintim decizia Curţii Constituţionale din România cu numărul 682/2012 care statuează că: „Nici nu ar fi admisibil într-un stat de drept ca voinţa populară, exprimată cu o largă majoritate, să fie ignorată de reprezentanţii aleşi ai poporului (...) ceea ce distinge un referendum consultativ de unul decizional nu este, în principal, chestiunea privitoare la respectarea sau nu a voinţei populare - această voinţă nu poate fi ignorată de aleşii poporului, întrucât este o expresie a suveranităţii naţionale -, ci caracterul efectului referendumului (direct sau indirect). Spre deosebire de referendumul decizional, referendumul consultativ produce un efect indirect, în sensul că necesită intervenţia altor organe, de cele mai multe ori a celor legislative, pentru a pune în operă voinţa exprimată de corpul electoral”, a completat Tomac.
 
Acesta a mai spus că abia atunci când acest proiect de lege va fi votat de plenul Camerei Deputaţilor, lumea o să creadă cu adevărat că PSD s-a reformat în mod real.
 
„Prin evitarea proiectului legislativ al PMP pe care nu doriţi să-l puneţi pe ordinea de zi, sfidaţi deopotrivă voinţa românilor şi decizia Curţii Constituţionale. De asemenea, PMP vă informează că, în Italia, referendumul de reducere a numărului de parlamentari susţinut în 20 – 21 septembrie, a fost aprobat la rândul său cu o largă majoritate (69,96% din voturile vabil exprimate) şi acesta urmează să fie transpus în legislaţia italiană în următorii doi ani. Este o ruşine pentru Parlamentul României că, în 11 ani, n-a reuşit să pună în aplicarea dorinţa covârşitoare a românilor.
Corect ar fi ca, săptămâna viitoare, să avem pe ordinea de zi, în plenul Camerei Deputaţilor, această iniţiativă legislativă pentru a da votul final pentru adoptarea acesteia. Abia atunci, domnule Ciolacu, veţi avea dreptul să vorbiţi despre respectarea Constituţiei şi a voinţei cetăţenilor. Şi abia după aceea oamenii vor începe să vă creadă că doriţi o reformă reală a PSD”, a conchis Eugen Tomac. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.