Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, explică decizia grupului USR din Camera Deputaţilor de a ataca actul normativ prin care a fost modificat Regulamentul, arătând că USR susţine măsurile anti-violenţă, dar nu şi pe cele care limitează transparenţa în ceea ce priveşte activitatea din Cameră. "Gestul domnului Simion de săptămâna asta este incalificabil, avem nevoie de prevederi, dar în spirit tipic şi cum se întâmplă de multe ori în Parlament, se foloseşte un pretext legitim pentru a introduce şi nişte componente ilegitime şi această reducere de transparenţă care se aplică şi presei – e mai puţin acces pentru presă prin anumite măsuri care sunt trecute acolo – nu-şi are rostul", spune Cătălin Drulă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Pentru că odată cu prevederile legate de anti-violenţă, pe care le susţinem complet, au fost introduse la pachet nişte prevederi anti-transparenţă, or noi susţinem transparenţa. Să fie clar: orice formă de violenţă este intolerabilă, suntem ferm împotrivă, gestul domnului Simion de săptămâna asta este incalificabil, avem nevoie de prevederi, dar în spirit tipic şi cum se întâmplă de multe ori în Parlament, se foloseşte un pretext legitim pentru a introduce şi nişte componente ilegitime şi această reducere de transparenţă care se aplică şi presei – e mai puţin acces pentru presă prin anumite măsuri care sunt trecute acolo – nu-şi are rostul, pentru că noi nu avem o problemă de prea multă transparenţă şi trebuie să o mai reducem în Parlament, avem o problemă a unui comportament grobian”, a explicat Cătălin Drulă, miercuri seară, la Digi 24.
 
El a adăugat că USR a încercat să corecteze în timpul dezbaterilor, prin amendamente, prevederile pe care le consideră neconstituţionale, dar amendamentele depuse de USR au fost respinse de majoritate. 
 
"Facem o contestaţie doar asupra acestor măsuri care ţin de transparenţă şi este contestaţia noastră, nu e semnată de nimeni altcineva. E contestaţia grupului parlamentar USR”, a adăugat Drulă. 
 
El a catalogat drept "o forţare prin analogie” asocierea USR cu AUR, care la rândul său a anunţat că va contesta modificările aduse Regulamentului Camerei Deputaţilor.
 
Drulă a explicat că cei de la USR sunt nemulţumiţi de restricţiile privind accesul presei în Parlament, interdicţia de a filma sau fotografia în plen cu excepţia anumitor zone. Drulă a susţinut, de asemenea, că folosirea bannerelor în Parlament este "o formă de exprimare vizuală” care nu restrânge libertatea altuia nu ar trebui interzisă.

Deputaţii au dezbătut, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, modificările la Regulamentul Camerei, pentru introducerea de sancţiuni, în cazul unor derapaje, după agresiunea fizică a copreşedintelui AUR George Simion, la adresa ministrului Virgil Popescu. Dezbaterea a fost plină de acuzaţii, jigniri şi certuri. La final, s-au înregistrat 202 voturi ”pentru”. 

Fostul preşedinte al USR Dan Barna a anunţat că USR va ataca la CCR ”acele prevederi care limitează transparenţa lucrărilor în Parlamentul României”. 

Şi AUR a anunţat că va ataca noul Regulament. 

”AUR va ataca în totalitate această hotărâre neconstituţională şi e profund dezgustat de felul în care pentru un singur om care a greşit vor să taxeze întregi grupuri. Asta îmi aduce aminte de regimuri totalitare. Nu e posibil aşa ceva. Pumnul pe care voi îl puneţi în gură opoziţiei s-ar putea să ricoşeze şi vă asigur că, în momentul în care vom avea o majoritate în acest Parlament, îi vom lăsa pe toţi să filmeze. Nu o să permitem niciodată ca o comisie importantă precum Comisia de apărare să fie reprezentată precum un om ca Pavel Popescu”, a afirmat George Simion. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.