Europarlamentarul Dragoş Tudorache, fost ministru de Interne în Guvernul Cioloş, consideră "inadecvată" reacţia conducerii Ministerului de Interne după accidentul din Sectorul 1, în care un poliţist a lovit cu maşina două fete care traversau pe trecerea de pietoni, iar una a murit. "Ministrul Bode trebuie chemat de urgenţă în Parlament să explice această listă crescândă de probleme la nivelul MAI. Şi să ne convingă, pe noi toţi, ce va face pentru a recredibiliza structurile Ministerului", afirmă el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"S-au adunat foarte multe întrebări la care ministrul de Interne datorează societăţii un răspuns imediat. Iar politic, ministrul Bode trebuie invitat urgent în Parlament pentru a explica felul în care îşi înţelege Ministerul misiunea sa de a aplica legea", a arătat Dragoş Tudorache, vineri, într-o postare pe Facebook.

El a făcut referire la accidentul din Sectorul 1 al Capitalei.

"Incidentul de ieri a lăsat în urmă un copil ucis, altul grav rănit, două familii distruse şi o comunitate revoltată, pe bună dreptate, de comportamentul oamenilor legii. Mi se par de-a dreptul sinistre atitudinea şi reacţiile poliţistului vinovat şi cele ale colegilor săi după accident. Modul în care s-au comportat denotă o lacună serioasă de educaţie şi pregătire profesională şi o lipsă totală de empatie la adresa vieţii concetăţenilor lor. La fel de inadecvată a fost şi reacţia conducerii Ministerului de Interne post factum şi aş vrea să vedem care sunt măsurile luate şi care sunt primele răspunsuri referitoare la această situaţie", a afirmat Tudorache.

Fostul ministru de Interne din Guvernul Cioloş a adăugat că "reacţia inadecvată" a autorităţilor din cadrul MAI faţă de accidentul rutier din Sectorul 1 din Bucureşti nu este prima de acest gen, el amintind "incidente deosebit de grave care au avut loc în ultimii ani în Caracal, Galaţi, Argeş sau Botoşani, unde poliţiştii şi personalul calificat al Ministerului de Interne au dovedit că nu fac faţă situaţiilor pe care le au de gestionat, au demonstrat o evidentă inadecvare cu fişa postului şi au pus în pericol prin comportamentul lor viaţa cetăţenilor care ar fi avut nevoie de ajutorul lor".

"Mai mult, lipsa lor de pregătire şi dezinteresul faţă de profesie au dus la pierderi de vieţi omeneşti niciodată justificate de către conducerea Ministerului de Interne. Această conducere ar fi trebuit să prezinte de multă vreme un plan de redresare a problemelor structurale create de efectele Legii Oprea, care a trimis la pensie mii şi mii de cadre calificate ale MAI", a susţinut Tudorache.

El a continuat referindu-se la acţiunile Jandarmeriei.

"De câţiva ani, însă, Jandarmeria fie acţionează abuziv, aşa cum a făcut-o în 10 august, fie îşi abandonează pur şi simplu misiunea, aşa cum o face atunci când în faţa jandarmilor apar bandele de huligani ai AUR. A dispărut la asaltul Parlamentui de către cei de la AUR, când ambasadorii unor state au fost scoşi prin subsolul clădirii, şi a făcut-o din nou, astăzi, când nu a dorit să intervină în timpul asaltului huliganilor AUR asupra primăriei din Timişoara. Pentru niciunul dintre incidentele respective, începând cu violenţele din 10 august şi terminând cu abandonarea propriei misiuni din ultimele luni, Ministerul de Interne nu a oferit niciodată vreo explicaţie", a arătat fostul ministru.

Dragoş Tudorache a adăugat că nu există explicaţii oficiale nici în legătură cu explozia unei maşini la Arad, în urma căreia a murit un bărbat.

"Un alt exemplu care îmi ridică mari semne de întrebare de ceva vreme este cazul de la Arad, explozia controlată a unei maşini în plină zi, în mijlocul oraşului. Cum e posibil ca după atât timp să nu existe nicio explicaţie oficială, măcar într-un raport public de progres pe care poliţia şi ministerul să le prezinte public cetăţenilor care ar trebui să ştie că structurile statului sunt acolo pentru a-i apăra pe ei şi nu pentru a proteja interese ale unor grupări mafiote?", a afirmat el.

Potrivit acestuia, "tot un eşec este şi ceea ce se întâmplă la frontiera de nord a ţării, acolo unde traficanţii de ţigări (şi cine mai ştie ce altceva) trec pe sub nasul şi radarele poliţiei de frontieră. Nu a explicat încă nimeni din conducerea Ministerului ce vor face pentru a intercepta avioanele de mici dimensiuni care intră ilegal în spaţiul nostru aerian. Începe să semene cu liniştea aşternută după cazul tonelor de cocaină din Deltă, cele care au trecut nevăzute de unul dintre cele mai complexe sisteme de supraveghere a frontierei maritime de care beneficiază poliţia de frontieră, pe care statul român şi UE au cheltuit câteva sute de milioane de euro".

"Ministrul Bode trebuie chemat de urgenţă în Parlament să explice această listă crescândă de probleme la nivelul MAI. Şi să ne convingă, pe noi toţi, ce va face pentru a recredibiliza structurile Ministerului", a conchis Tudorache.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.