Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a declarat, marţi, că PSD nu este de acord cu respingerea Ordonanţei de Urgenţă privind interceptările, că aceasta trebuie îmbunătăţită prin introducerea criminalităţii economice, cibernetice, a traficului de droguri ca riscuri la adresa securităţii naţionale, el adăugând că a luat act de proiectul lui Călin Popescu Tăriceanu privind interceptările.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul PSD a arătat că ”ar trebui să avem o abordare sănătoasă, privind discuţia pe mecanismul de interceptări”.

”Avem obligaţia să asigurăm pentru statul român capacitatea investigativă, să nu fie ştirbită absolut deloc, iar instituţiie abilitate ale statului să aibă posibilitatea de a proteja populaţia de riscurile teroriste, riscurile generate de războiul hibrid precum şi lupta anticorupţie să nu fie afectată”, a spus Dragnea.

El a menţionat că, din punctul său de vedere, ”criminalitatea economico-financiară, cibernetică, traficul de droguri, de persoane, marea corupţie, trebuie să fie introduse, prin lege, ca fiind riscuri la adresa securităţii naţionale”. 

”Trebuie să avem o abodare extrem de serioasă, fără patimă, glume, şi cu multă responsabilitate. Eu, personal şi cred că nimeni nu şi doreşte să vadă soldaţi înarmaţi pe stradă. Cred că în momentul în care într-o ţară, într-un oraş, apar pe stradă militari, asta poate duce la ideea că este un fel de faliment al sistemului informativ”, a mai precizat Dragnea.

Liderul PSD a menţionat că partidul pe care îl conduce are ”o abordare lucidă şi responsabilă pe marginea Ordonanţei Guvernului privind interceptările.

”Ne interesează ca instituţiile statului să nu aibă ştirbită în niciun fel capacitatea de investigare şi de protecţie a cetăţenilor români. Nu cred că trebuie respinsă (ordonanţa - n.r.), trebuie îmbunătăţită, în perioada următoare. Vom veni cu un punct de vedere articulat, după ce vom finaliza discuţiile cu oameni din domeniu, care se pricep”, a explicat Liviu Dragnea, adăugând că este un subiect extrem de important pentru România. 

El a explicat de ce trebuie introdusă marea corupţie în rândul riscurilor la adresa securităţii naţionale. Astfel, Dragnea a arătat că, dacă un ministru sau un decident, ia o decizie în domeniul energiei, de exemplu, care poate afecta sistemul energetic, România poate deveni nu numai instabilă, ci şi dependentă total. ”Vorbim de decizii strategici importante, discutăm de marea corupţie”, a spus el. 

”Cel mai important lucru este coerenţa şi posibilitatea ca instituţiile statului să lucreze corelat”, a mai spus el. 

Referindu-se la decizia Curţii Constituţionale în cazul interceptărilor, Liviu Dragnea a arătat că, ”de şapte, opt, zece zile, în România s-a pierdut acces la foarte multă informaţie de care multă lumea avea nevoie, din momentul publicării hotărârii CCR”.

”Nu ne ajută pe niciunul, iar toţi cei care avem temporar puterea de decizie, trebuie să luăm o decizie. O astfel de iniţiativă nu poate fi apanajul unei instituţii, trebuie o dezbatere serioasă în Parlament, la care să participe societatea civilă, presa, specialiştii”, a afirmat Dragnea.

Întrebat dacă e vorba de un nou proiect de lege privind interceptările sau de o amendare a Ordonanţei, Dragnea a răspuns că procedura poate include ambele variante. 

Liviu Dragnea a făcut referire şi la discuţiile pe care le-a avut cu preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. 

”Cu domnul Tăriceanu am vorbit, mi-a prezentat iniţiativa dumnealui. Ne-am întâlnit aseară, am luat act de ea şi atât”, a spus Dragnea despre discuţiile cu Tăriceanu. 

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind interceptările trebuie respinsă, precizând că va avea o discuţie cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pentru depunerea unei legi noi, care să prevadă înfiinţarea unei autorităţi independente de interceptări, aflată sub autoritatea Parlamentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.