Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat joi la Focşani că politica monetară trebuie realizată în urma unui dialog constant atât cu Parlamentul, cât şi cu Guvernul, şi că este dispus să dezbată motivul pentru care s-a mărit inflaţia şi cum influenţează politica de refinanţare, el comentând astfel declaraţiile făcute în Parlament de către guvernatorul BNR Mugur Isărescu, potrivit cărora BNR a fost nevoită să majoreze de două ori dobânda de politică monetară din cauza creşterii accelerate a inflaţiei şi a deprecierii leului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am vorbit ieri (miercuri, n.r.) cu guvernatorul BNR. M-a sunat şi mi-a spus că mi-a trimis răspuns la scrisoare. O să o studiez azi sau mâine, pentru că nu am avut timp şi apoi voi face public şi ce i-am transmis eu, în detaliu. Politica monetară trebuie realizată în urma unui dialog constant cu Parlamentul şi Guvernul. Noi suntem dispuşi să dezbatem motivul pentru care s-a mărit inflaţia şi cum influenţează politica de refinanţare şi ce efecte are asupra activităţii economice în general”, a declarat Liviu Dragnea.

Întrebat dacă parlamentarii PSD au boicotat şedinţa Comisiei economice de joi, având în vedere că au absentat de la şedinţa Comisiei economnice din Senat la care a fost invitată conducerea BNR, liderul PSD anegat. Dragnea a adăugat că poate parlamentarii "nu au avut încredere".

La şedinţă din cei 11 membri ai comisiei au participat preşedintele comisiei liberalul Florin Cîţu,Cristian Lungu (PMP) şi Daniel Zamfir, care a fost exclus din PNL.

„Or fi avut vreun motiv. Ce boicot? Nu boicotăm BNR. O sprijinim de 28 de ani. Înţeleg că e stabilitate, că e acelaşi guvernator, dar aleşii PSD, nevăzând răspunsul la scrisoare şi nu ştiu intenţia BNR de a face parte dintr-un program de sprijin, nu au avut încredere”, a mai spus Dragnea.

Banca Naţională a României (BNR) a fost obligată să majoreze de două ori dobânda de politică monetară din cauza creşterii accelerate a inflaţiei, cu efecte ample asupra mediului economic, în condiţiile în care deficitul de cont curent şi deficitul bugetar au crescut mai mult decât în ţările din regiune, iar presiunea pe deprecierea monedei naţionale a fost semnificativă, a afirmat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul şedinţei Comisiei economice, industrii şi servicii a Senatului, având ca temă ”Evoluţia inflaţiei şi implicaţiile pentru economia României”.

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna februarie la 4,72%, cel mai înalt nivel din iunie 2013, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

BNR a crescut, recent, pentru a doua oară în acest an, rata dobânzii de politică monetară de la 2% la 2,25% pe an.

”Creşterea inflaţiei a necesitat majorări ample ale ratei politicii monetare, cu efecte asupra mediului economic. În alte ţări din regiune, ratele au ramas neschimbate sau au crescut marginal. (...) În alte state din regiune, rata inflaţiei se află în interiorul intervalului ţintit de băncile centrale”, a afirmat Isărescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.