Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi că îşi doreşte unirea Basarabiei cu România şi vrea ca acestea să devină o singură naţiune parte a Uniunii Europene. El a susţinut că Guvernul şi Parlamentul de la Chişinău trebuie să facă nişte acţiuni concrete, menţionând că iar deja a avut discuţii în acest sens cu preşedintele Parlamentului moldovean, Andrian Candu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Pentru mine, această zi este foarte importantă. Mi-am dorit şi sper ca ziua de astăzi să devină o zi istorică. Eu, astăzi, fiind conştient de implicaţiile oricărui cuvânt pe care îl voi rosti clar, am spus-o clar, deschis, fără echivoc şi simplu, eu vreau să ne unim cu Moldova, vreau să fim împreună în UE, dar ca o singură naţiune. Este de datoria nostră să începem să avem curaj să spunem ceea ce vrem, lucrurile în care credem”, a spus Liviu Drganea.

El susţine că în România este o dorinţă uriaşă pentru unire, iar când Republica Moldova va decide că vrea unirea, ţara noastră va fi pregătită.

„În România există o dorinţă uriaşă pentru unire, atunci când poporul moldovean, autorităţile din Moldova vor dori, eu sper cât mai repede, să facem acest pas, suntem pregătiţi”, a continuat el.

De asemenea, liderul social-democraţilor a susţinut că Guvernul şi Parlamentul de la Chişinău trebuie să facă nişte acţiuni concrete, iar deja a avut discuţii cu preşedintele Parlamentului moldovean, Andrian Candu, privind spijinul economic.

„Este important ca în perioada următoare Guvernul şi Parlamentul să facă nişte acţiuni concrete şi este un plan desul de bine structurat, discutat cu domnul preşedinte Candu (Andrian – n.r.), cu Guvernul R. Moldova, de sprijin serios din punct de vedere economic. În vară, la rectificare, se va aproba şi aloca o sumă semnificativă pentru a reprezenta un sprijin direct pentru cetăţenii din Republica Moldova care au venituri foarte mici. Este, în acelaşi timp, vorba despre un plan de investiţii pe care România, prin companiile de stat, îl va derula în continuare în R. Moldova. Sunt domenii în care ne vom concentra împreună, şi mă refer la agricultură, pentru că este important ca fermierii din R. Moldova să aibă acces şi şansele pe care le au fermierii de aici”, a continuat liderul PSD.

Liviu Dragnea a mai spus: “Sper ca fraţii noştri şi domnul preşedinte Candu, cu care suntem prieteni şi pe care îl apreciez foarte mult, domnul Leancă şi ceilalţi colegi din Parlamentul Republicii Moldova, sper să fi înţeles, să fi simţit care este dorinţa noastră, unii spunând-o mai clar, alţii mai cu subînţeles”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a citit, marţi, de la tribuna Parlamentului, "Declaraţia solemnă pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, România, la 27 martie 1918”, în care se afirmă că Parlamentul consideră ca fiind pe deplin legitimă dorinţa cetăţenilor Republicii Moldova să susţină unificarea celor două state, deoarece aceasta reprezintă continuarea "firească în procesul de dezvoltare".

Această declaraţie a fost supusă votului la finalul şedinţei solemne, fiind adoptată de către Parlament. De la vot s-au abţinut parlamentarii UDMR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.