Preşedintele PSD Liviu Dragnea susţine că el a decis ca proiectul de lege care prevede ca avocaţii să fie informaţi imediat după ce se dispune interceptarea convorbirilor, iar documentele care vizează relaţia lor cu clienţii să nu poate fi ridicate de către procurori să nu mai fie votat miercuri în plenul Camerei Deputaţilor pentru că este necesară o analiză mai serioasă pe acest proiect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Eu am decis asta (n.r. - să nu se mai supună la vot proiectul) pentru că eu zic că trebuie o analiză mai serioasă pe acest subiect. Adică trebuie să ne uităm mai bine pe ea şi să vedem dacă e oportună sau nu şi dacă e bună în forma care a ieşit din comisie. Orice act normativ în domeniul ăsta trebuie să fie analizat foarte bine. Trebuie întrebate toate părţile interesate: societatea civilă, sistemul de justiţie, alţi specialişti pentru că este o lege care a născut foarte multe discuţii, foarte multe păreri pro şi contra şi eu zic că nu strică nimpnui dacă mai aşteaptă. Măsurăm de mai multe ori şi, când tăiem, să fim siguri că tăiem bine”, a declarat Liviu Dragnea. 

Proiectul care modifică legea avocaturii şi care prevede ca avocaţii să fie informaţi imediat după ce se dispune interceptarea convorbirilor, iar documentele care vizează relaţia lor cu clienţii să nu poate fi ridicate de către procurori, a fost pus miercuri pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, însă nu a mai fost supus votului.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat un raport favorabil, pe 14 iunie, proiectului de lege care prevede ca avocaţii să fie informaţi imediat după ce se dispune interceptarea convorbirilor, iar documentele care vizează relaţia lor cu clienţii să nu poate fi ridicate de către procurori.

Deşi proiectul fusese trimis din plenul Camerei la comisiile de specialitate, la cererea PNL, pentru a elimina acele prevederi care oferă avocaţilor imunitate faţă de unele acţiuni ale procurorilor, proiectul nu a mai fost modificat în Comisia juridică.

În consecinţă, Legea avocaturii a fost trimisă plenului Camerei Deputaţilor spre vot. Camera Deputaţilor este for decizional.

Potrivit modificărilor aduse legii 51/ 1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, procurorii nu au voie să ridice înscrisuri, să pună sub sechestru sau să dispună confiscarea comunicărilor scrise între client şi avocat şi nici a "suporturilor de sunet, imagine şi date" care aparţin avocaţilor.

Proiectul iniţial a fost modificat prima dată când a ajuns în dezbaterea Comisiei juridice, unul dintre amendamente, adoptat în pofida opoziţiei Ministerului Justiţiei, prevăzând că ”avocatul trebuie anunţat de judecător de îndată ce împotriva lui s-a dispus măsura interceptării”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.