Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că va discuta cu preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, posibilitatea ca Birourile Permanente ale Parlamentului să ceară oficial CSAT, SRI şi Parchetului General desecretizarea protocoalelor de colaborare dintre Parchet şi SRI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liviu Dragnea a spus că a avut deja o discuţie cu preşedintele Senatului privind desecretizarea protocoalelor urmând ca subiectul să fie reluat în şedinţa Birourilor Permanente reunite de marţi. ”Să vedem procedural dacă avem această competenţă. Nu văd de ce nu am avea-o", a declarat Dragnea.

El a precizat că cererea ar putea fi făcută în numele Birourilor Permanente. "Sigur că da, să cerem. Dacă nu e nimic ilegal şi neconstituţional în acele protocoale, de ce să nu fie toată lumea satisfăcută, ca şi curiozitate?, a spus preşedintele Camerei.

Întrebat dacă solicitarea va fi trimisă Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, Dragnea a răspuns: "Şi către SRI, şi către Parchetul General, şi către CSAT. Să vedem ce o să mai zică".

Preşedintele Comisiei de control al SRI, Adrian Ţuţuianu, a declarat, pe 14 martie, că protocoalele încheiate între Serviciul Român de Informaţii şi alte instituţii ale statului pot fi desecretizate numai prin Hotărâre de Guvern şi numai la iniţiativa semnatarilor acestor documente.

Pe 28 februarie, senatorul Adrian Ţuţuianu, a anunţat că directorul SRI, Eduard Hellvig, a dispus denunţarea de către Serviciu a protocoalelor de colaborare interinstituţionale care nu mai respectă criteriile de necesitate, actualitate sau utilitate.

”În urma analizei realizate la SRI din dispoziţia domnului Hellvig s-a constatat că unele protocoale de colaborare nu mai corespund realităţilor juridice ori nu se corelează cu modificările legislative intervenite de la momentul încheierii, iar altele dintre aceste protocoale şi-au atins obiectivele. Ca urmare directorul SRI a hotărât denunţarea tuturor protocoalelor aflate în această situaţie, cu notificarea cosemnatarilor, inclusiv cele din domeniul justiţiei care nu mai corespund criteriilor de necesitate, actualitate şi utilitate”, a declarat Adrian Ţuţuianu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.