Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, a declarat, marţi, pe tema informaţiilor apărute în presă privind arhiva SIPA, că există legi în vigoare care trebuie aplicate în acest caz şi "persoane îndreptăţite" care pot analiza dezvăluirile, iar legislaţia trebuie respectată în litera ei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Vă pot spune doar că există o legislaţie foarte clară, aplicabilă, în acest caz. Există persoane îndreptăţite să facă toate demersurile în această situaţie. Nu preşedintele României este cel care a clasificat aceste informaţii şi evident Administraţia Prezidenţială nu are atribuţii în domeniul clasificării şi desecretizării, declasificării, cum vreţi să-i spuneţi. Pur şi simplu, legislaţia în vigoare trebuie respectată şi aplicată la litera legii", a spus ea, întrebată despre arhiva SIPA.

Evenimentul Zilei a scris luni că parte din arhiva SIPA - care ar conţine de la 10.000 de dosare până la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistraţilor - a fost copiată, iar unele documente au fost sustrase şi chiar distruse. Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie a fost înfiinţat în 1991, ca structură în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, şi trebuia să urmărească faptele din penitenciare. În 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justiţiei, a trecut SIPA în subordinea MJ, pentru ca structura să se ocupe şi de protecţia magistraţilor.⁠⁠⁠⁠

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat, luni, că nu cunoaşte ca cineva să fi copiat dosare ale unor magistraţi din această arhivă, însă va verifica dacă s-a întâmplat acest lucru, iar în caz că vor fi găsiţi vinovaţii, aceştia ar trebui să răspundă.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni seara, la Antena 3, că, dacă ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, este "un om corect şi de bună-credinţă", atunci va desecretiza raportul făcut în cadrul ministerului cu privire la dispariţia unor dosare din arhiva SIPA, în caz contrar, încrederea pe care o are în el va fi "aproape de zero”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.