Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, miercuri, la Realitatea TV, că poza făcută de Hans Klemm alături de steagul secuiesc a fost probabil "o mică naivitate" din partea ambasadorului SUA, care nu s-a gândit la sensibilităţile românilor faţă de acest subiect, şi a recunoscut că a rămas "stupefiat" când a văzut-o, considerând iniţial că este "un Photoshop".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ca ardelean aş fi foarte vehement în faţa unui asemenea gest. Ca politician, cred că trebuie să privim acest gest într-un complex de factori. (...) Ceea ce face domnul Hans Klemm acum, umblând prin comunităţile locale, prin comunităţile minoritare sau majoritare este un lucru foarte bun", a explicat Dîncu.

Ministrul a afirmat că ambasadorul SUA a dat dovadă de "naivitate" pentru că nu s-a gândit că ar putea fi o "jignire la adresa identităţii noastre naţionale".

"Cred că acest gest - sigur că domnia sa îl va explica probabil mai bine - a fost în primul rând o dovadă de naivitate, o mică naivitate, o politeţe exagerată. Probabil că domnul Hans Klemm nu cunoaşte sensibilităţile noastre", a spus vicepremierul.

Vasile Dîncu a adăugat că, în ceea ce priveşte politica minorităţilor, românii sunt "ireproşabili" şi de aceea a fost "surprins" de această această poză.

"Eu am rămas stupefiat când am văzut această poză. M-am tot gândit dacă nu cumva este un Photoshop în spatele acestui lucru, dacă nu este vreun artist photoshopist în acest lucru", a spus ministrul.

Dîncu a completat că situaţia este "mai degrabă un accident decât o atitudine" din partea lui Hans Klemm, având în vedere că el nu şi-a dat seama de "semnificaţia" pe care o are steagul.

Miercuri dimineaţă, primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a postat pe Facebook o fotografie în care apare alături de ambasadorul SUA, Hans Klemm, ţinând în mână steagul Ţinutului Secuiesc. Fotografia este însoţită de un mesaj în care Antal susţine că i-a făcut cadou oficialului american acest steag, ”care a devenit şi simbolul lipsei de respect a autorităţilor faţă de comunitatea secuiască”.

În fotografia publicată de Antal Arpad mai apar, alături de primarul din Sfântu Gheorghe şi de ambasadorul SUA, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, şi episcopul reformat al Ardealului Kato Bela.

Antal Arpad a publicat şi un mesaj în limba maghiară, iar ulterior a fost postată şi o precizare în limba română.

Fotografia respectivă a fost postată şi de către preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, pe pagina sa de Facebook.

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, afirmă că singurele steaguri importante pentru el sunt ”cele ale Americii şi Românie”, iar fotografia în care el apare cu drapelul secuiesc ”a fost făcută într-un context” în care a vrut să fie ”politicos”, explicând că parteneriatul ”strategic româno-american este acum mai puternic ca niciodată”.

”Singurele steaguri care contează pentru mine sunt cele ale Americii şi României. Fotografia respectivă a fost făcută într-un context în care doar am vrut să fiu politicos”, a declarat ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, miercuri, la Craiova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.