Comisia juridică a Senatului a amânat, pentru trei săptămâni, discuţiile privind proiectul Legii graţierii, la solicitarea Ministerului Justiţiei, pe motiv că Executivul va veni cu un set de măsuri complementare pentru situaţia din penitenciare. Ministrul Tudorel Toader a afirmat că va discuta cu premierul Sorin Grindeanu inclusiv posibilitatea retragerii proiectului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Propunerea amânării a venit de la ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a afirmat că Executivul lucrează acum la un draft de proiect care să conţină patru măsuri complementare pentru rezolvarea problemelor din penitenciare.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Şerban Nicolae, a fost de acord cu propunerea, dar a dorit să aibă loc totuşi discuţii şi în şedinţa de marţi.

"Mai există dubii cu privire la utilitatea unei asemenea măsuri (graţierea - n.r.)? (...) Să clarificăm chestiunea, să nu se creadă că e cineva care are vreun interes", a spus el.

PNL, prin senatorul Alina Gorhiu, a afirmat că liberalii nu susţin actuala formă a proiectului, care este "inoportună", şi a spus că doreşte amânarea pentru cel puţin trei săptămâni, pentru ca Guvernul să vină cu un pachet complet. Şi senatorul PSD Robert Cazanciuc a susţinut ideea.

Şerban Nicolae a insistat totuşi pentru dezbateri, având în vedere că proiectul iniţiat de Guvern, aflat acum în dezbaterea Senatului, va fi adoptat tacit pe 25 aprilie, astfel încât este nevoie de dezbateri până în acel moment.

"Niciun salariu nu e considerat îndestulător, dar asta nu înseamnă că renunţăm la el o lună", a spus senatorul, încercând să îşi convingă colegii să nu renunţe la discuţii.

Asociaţia Magistraţilor din România s-a împotrivit amânării, afirmând că specialiştii din instituţie au "muncit" pentru a veni în faţa Parlamentului cu răspunsuri la amendamente şi nu ar fi corect ca dezbaterea să nu aibă loc.

"Nu ar fi corect ca această propunere să plece fără să facem o dezbatere, (...) cu atât mai mult cu cât sunt chestiuni tehnice clare care trebuie lămurite", a spus reprezentantul AMR.

În final, Şerban Nicolae a fost de acord cu ideea amânării, spunând că Ministerul Justiţiei ar putea chiar să retragă din Parlament proiectul, având în vedere că nu a fost încă inclus pe ordinea de zi a primei Camere.

"Orice proiect se poate retrage până la înscrierea pe ordinea de zi a plenului. Dumneavoastră veţi aprecia dacă este soluţia corectă", a spus el, fiind susţinut şi de Alina Gorghiu.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus că el nu poate lua această decizie în numele Guvernului.

"Vă spun ceea ce dumneavoastră ştiţi foarte bine: nu este iniţiativa Ministerului Justiţiei, ci este a Guvernului. Eu nu am abillitatea ca acum, în faţa dumneavoastră, să spun că da, retrag, ceea ce Guvernul poate să decidă. Dacă mergem pe varianta asta, ne asigurăm că nu ne mai încadrăm nici în cele trei săptămâni. (...) Nu am să spun dacă accept sau nu sugestia, până nu mă consult cu premierul şi cu Guvernul în ansamblu", a spus ministrul.

Prin vot unanim, dezbaterile au fost amânate până pe 11 aprilie.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, marţi, că Executivul va prezenta un draft de proiect de lege privind măsuri complementare graţierii, care să rezolve problemele din penitenciare, afirmând că graţierea trebuie discutată, pentru că nu este "o instituţie decorativă", dar este nevoie ca măsura să şi rezolve real problemele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.