Deputatul PNL Pavel Popescu, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a depus o iniţiativă legislativă în Parlament care prevede instituirea zilei de 11 iulie ca Ziua Prieteniei dintre România şi SUA. Proiectul este co-iniţiat de premierul Nicolae Ciucă şi preşedinta interimară a Senatului Alina Gorghiu şi liderii grupurilor parlamentare ale coaliţiei de guvernare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Anul acesta, România şi Statele Unite ale Americii marchează 25 de ani de la stabilirea parteneriatului strategic dintre cele două ţări, fapt care ne determină să privim cu speranţă la viitorul relaţiilor bilaterale şi la modalităţile prin care acest parteneriat se translatează în noi oportunităţi pentru creşterea nivelului de trai al românilor”, argumentează Pavel Popescu, într-un comunicat de presă al PNL.

De asemenea, la 11 iulie 1997, preşedintele Bill Clinton, primul preşedinte care a vizitat România după căderea comunismului, susţinea un discurs memorabil la Bucureşti, în care afirma, printre altele, nevoia ca ţara noastră să îşi consolideze instituţiile urmând linia democraţiei şi a occidentalizării „Păstraţi această direcţie. Viitorul este al vostru”.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

La peste două decenii de la înfiinţare, parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii este o prioritate şi un reper fundamental pentru politica externă românească.

Potrivit sursei citate, dacă va fi adoptată, legea va asigura cadrul pentru organizarea unor evenimente cu caracter cultural şi educaţional în fiecare an, pentru a marca Ziua Prieteniei dintre România şi Statele Unite ale Americii.

În forma iniţiatorului, autorităţile administraţiei publice locale şi centrale, precum şi misiunile diplomatice ale României în SUA, precum şi din alte state sau de pe lângă organizaţii internaţionale (ONU, NATO, UE) vor putea acorda sprijin logistic şi pot acorda fonduri proprii pentru organizarea unor evenimente dedicate. Şcolile, unităţile de cult, centrele comunitare, instituţiile culturale sunt invitate să participe la acţiuni de promovare a Zilei Prieteniei dintre România şi Statele Unite ale Americii.

„Departe de a fi gândită drept o iniţiativă cu un rol pur festivist, propunerea legislativă, dacă va fi adoptată, va putea determina autorităţile de la toate nivelurile să organizeze evenimente de reflecţie, inclusiv cu caracter educaţional şi cultural, dezbateri, conferinţe, mese rotunde cu potenţiali investitori americani, lecţii deschise organizate de instituţiile şcolare. Iniţiativa nu are un impact financiar asupra bugetului de stat consolidat aferent anului 2022, fondurile necesare pentru organizarea evenimentelor prevăzute de lege urmând a fi avute în vedere în viitorul exerciţiu bugetar aferent anului 2023, potrivit alocărilor bugetare aprobate de Guvern şi adoptate de Parlament prin legea bugetului de stat”, mai indică sursa menţionată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.