Deputaţii USR Cristian Ghinea şi Vlad-Emanuel Duruş au depus o propunere legislativă privind interzicerea organizaţiilor şi propagandei comuniste. La proiect şi-a adus contribuţia Cristian Vasile, istoric şi membru al USR, care a participat la redactarea Raportului final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul  vine să repare o injustiţie, aplicând în oglindă propagandei şi activităţilor comuniste acelaşi regim legal existent pentru propaganda şi activitatea fascistă şi legionară. Este anormal ca România să trateze diferit cele două totalitarisme care au răvăşit-o în secolul XX., precizează USR.

Propunerea legislativă urmăreşte interzicerea constituirii organizaţiilor cu caracter comunist, promovarea în public a doctrinei comuniste, negarea crimelor comunismului ori a efectelor acestuia, dar şi răspândirea simbolurilor comuniste, cu excepţia activităţilor desfăşurate în interesul artei, ştiinţei, cercetării sau dezbaterii unei chestiuni de interes public.

"Proiectul este un răspuns la toate atrocităţile care s-au întâmplat în România între anii 1945-1989, perioadă în care un regim totalitar comunist a preluat controlul asupra vieţii economice, sociale, politice şi culturale a ţării, fiind incompatibil cu principiile democratice ale statului de drept. Pentru poporul român, comunismul a însemnat mii de victime, tortură, persecuţia minorităţilor etnice, religioase, culturale ori a minorităţilor sexuale, reprimarea mişcărilor studenţeşti, muncitoreşti şi a disidenţilor politici", explică USR.

”La nivel politic crimele comunismului au fost condamnate, însă activitatea comunistă nu a fost interzisă prin lege. Acest proiect ar fi o garanţie pentru români că reinstaurarea regimului totalitar comunist nu se va mai întâmpla. Deja se văd acţiuni şi organizaţii negaţioniste tot mai virulente. România nu a trecut printr-o demonizare reală pentru că am fost conduşi de comunişti şi de urmaşii lor. Pentru ca fii şi fiicele noastre să nu păţească ce au păţit bunicii noştri, trebuie să decomunizăm spaţiul public”, precizează deputatul Cristian Ghinea.

“O ideologie a foamei, a suferinţei şi a morţii nu trebuie lăsată să umble liberă pe străzi. Atrocităţile totalitarismului nu sunt scrise cu sânge doar la Auschwitz, ci şi la Sighet, Aiud sau Piteşti. Vrem să împiedicăm ca România să se mai întoarcă vreodată la o astfel de epocă. Pericolul nu este de neglijat, mai ales azi, când vedem o revigorare a ideilor extremiste în lume. USR va apăra mereu libertatea individului faţă de asuprirea statului“, declară deputatul Vlad-Emanuel Duruş.

Deputaţii USR Cristian Ghinea şi Vlad-Emanuel Duruş propun interzicerea organizaţiilor şi propagandei comuniste

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.