Deputata USR Cristina Prună solicită convocarea şefilor Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor (ISCIR) şi Companiei Naţionale pentru Controlul Cazanelor (CNCIR) în Parlament, pentru lămurirea modului în care cele două instituţii s-au achitat de obligaţiile ce le reveneau în procesele de autorizare şi verificare a staţiei GPL din Crevedia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Cei doi şefi trebuie să răspundă întrebărilor apărute în spaţiul public după exploziile de la Crevedia din seara zilei de 26 august, care au provocat moartea a 5 oameni şi rănirea altor 50, precizează Prună, potrivit unui comunicat de presă al USR.

Deputata USR solicită de asemenea ca aceştia să prezinte modul de funcţionare a celor două instituţii şi provocările cu care se confruntă în prezent.

„Românii trebuie să afle adevărul despre cum acţionează instituţiile statului şi cum au ajuns să pună viaţa unor comunităţi în pericol. Cum s-au achitat ISCIR şi CNCIR de obligaţiile pe care le aveau în cazul autorizării şi verificării staţiei de GPL de la Crevedia? Ce a făcut prin aceste instituţii statul român pentru a se asigura că acolo nu există un pericol pentru comunitate? Câte astfel de potenţiale bombe cu întârziere mai avem prin România şi ce au schimbat ISCIR şi CNCIR în activitatea lor după tragedia de la Crevedia? Ce măsuri au luat şi ce mecanisme suplimentare vor implementa pentru a nu mai exista astfel de evenimente? Sunt întrebări legitime la care toţi românii trebuie să primească răspunsul cât mai rapid”, a mai afirmat Cristina Prună.

Acum câteva zile, USR a trimis de asemenea, prin deputatul Radu Miruţă, o interpelare către premierul Marcel Ciolacu, pentru a afla de ce ISCIR şi CNCIR au în evidenţe un număr diferit de staţii GPL. CNCIR a verificat tehnic 2.380 de staţii, în timp ce ISCIR a autorizat 2.980. Adică una din patru staţii nu a fost verificată, dar a primit aprobarea de a funcţiona, mai arată sursa citată.

E posibil deci ca în România să existe alte 600 de staţii GPL care funcţionează, dar au fost sustrase controlului, mai spune deputata USR. E nevoie să lămurim toate aceste aspecte imediat pentru a evita noi tragedii din cauza ignoranţei sau a intereselor ascunse de la vârful instituţiilor statului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.