Conducerea ALDE a decis în unanimitate să îl susţină pe Călin Popescu Tăriceanu pentru funcţia de premier al ALDE după alegerile parlamentare din decembrie, a anunţat copreşedintele ALDE, Daniel Constantin. Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că speră ca preşedintele Klaus Iohannis să ”respecte Constituţia” atunci când va desemna un prim-ministru şi să nu facă ”etichetări care sunt mai degrabă folosite de către puşcăriaşi nu de către oamenii care au o pregătire intelectuală”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Tăriceanu, după ce ALDE l-a propus premier: Iohannis să respecte Constituţia, să nu facă etichetări ca puşcăriaşii

Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, desemnat propunerea de premier a ALDE, a afirmat că speră ca preşedintele Klaus Iohannis să ”respecte Constituţia” atunci când va desemna un prim-ministru şi să nu facă ”etichetări care sunt mai degrabă folosite de către puşcăriaşi nu de către oamenii care au o pregătire intelectuală”.

”Având în vedere că în Constituţia României nu se precizează alte criterii de desemnare a prim-ministrului decât votul cetăţenilor, mă aştept ca preşedintele să respecte întru totul prevederile constituţionale, pentru că în ceea ce priveşte celelalte etichetări pe care le face, etichetări care sunt mai de grabă folosite de către puşcăriaşi, nu de către oamenii care au o pregăterire intelecutală. Din aceasta categorie cred că dânsul face parte cu brio. Dânsul a fost dacă nu mă înşel, el a fost găsit vinovat, e condamnat într-un dosar pe care-l ştim cu toţii. Cred că cel mai bine ar fi să revenim la criteriile care sunt prevăzute de Constituţie şi de lege şi nu de la ceea ce şi-ar dori preşedintele. Preşedintele sigur că poate să aibă propriile dorinţe. Şi le exprimă la vot. Are un vot. Până la urmă trebuie să respecte votul cetăţenilor.  (...) Criteriile de care vorbeşte domnia sa nu sunt prevăzute nicăieri”, a spus Tăriceanu, întrebat cum vede declaraţiile lui Iohannis privind numirea unui premier care are probleme penale.

Tăriceanu a spus că fiecare partid îşi ”defineşte propria strategie şi tactică de campanie” şi faptul că PSD nu a propus niciun nume pentru premier ”nu înseamnă că nu putem colabora”.

”Să aşteptăm acum rezultatul, dar ceea ce doresc să vă spun e următorul lucru şi anume că eu nu cred că ar fi util să-i lăsăm preşedintelui României posibilitatea să facă el jocurile şi manevrele  în această situaţie. Preşedintele e obligat să respecte rezultatul votului cetăţenilor şi ordinea constituţională, adică partidele care câştigă majoritatea  voturilor să poată să desmneze prim-ministrul care merge în faţa Parlamentului şi primeşte votul de încredere”,  a mai spus Tăriceanu.

Conducerea ALDE a decis duminică în unanimitate să îl susţină pe Călin Popescu Tăriceanu pentru funcţia de premier al ALDE după alegerile parlamentare din decembrie.

”Din discuţiile avut în interiorul partidului, dar nu numai, am decis că e necesar ca ALDE să aibă un candidat desemnat pentru funcţia de prim-ministru. Din analizele din interiorul partidului a rezultat faptul că cel cu care vom merge la negocieri la Cotroceni să fie Călin Popescu Tăriceanu”, a spus Daniel Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă. 

"Am decis să îmi asum această responsabilitate şi în urma discuţiilor cu colegii mei din conducere, a discuţiilor cu colegii din filiale, dar mai ales, (a faptului că - n.r.) în ultimele două săptămâni, contactele pe care le-am avut cu cetăţenii şi mi s-a întâmplat foarte des ca simpli cetăţeni să îmi spună acelaşi lucru: 'Domnule Tăriceanu, de ce nu mai candidaţi încă o dată la funcţia de prim ministru?'. După cum ştim, nu se poate candida la funcţia de prim-ministru, dar fiecare partid cred că, în mod obligatoriu, trebuie să arate cetăţenilor care sunt liderii care vor conduce, în cazul care cetăţenii ne vor da votul, destinele lor”, a mai spus Tăriceanu.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spunea la începutul lunii că în funcţie de rezultatul alegerilor din 11 decembrie şi de rezultatul negocierilor politice va fi stabilit viitorul premier, el precizând că i-ar plăcea să poată pune ”în slujba ţării” experienţa pe care a avut-o ca prim-ministru şi despre care crede că ”că a lăsat ceva rezultate benefice în urmă”.

El a afirmat şi că nu are nicio reţinere ca Liviu Dragnea, condamnat în dosarul referendumului, să fie nominalizat de PSD pentru funcţia de premier, apreciind că actuala Constituţie nu-l împiedică pe Dragnea să devină prim-ministru.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat în mai multe rânduri că nu va nominaliza în funcţia de premier o persoană condamnată penal sau cu probleme în justiţie.

Călin Popescu Tăriceanu este trimis în judecată de DNA pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.