Premierul Viorica Dăncilă a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, că există două variante pentru înfiinţarea Muzeului de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, una fiind o Hotărâre de Guvern, iar a doua, o iniţiativă legislativă. "Eu cred că trebuie să avem amândouă variantele în prim plan şi vom da o hotărâre de Guvern şi, bineînţeles, propunerea legislativă din Parlament pe care o vom susţine. (...) Este o locaţie identificată, într-adevăr, lângă Muzeul «Antipa». Vom vedea dacă acea locaţie este cea mai bună. Dacă este o locaţie bună, acolo vom înfiinţa Muzeul Holocaustului", a spus Dăncilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dăncilă a fost întrebată, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, dacă Guvernul îşi păstrează intenţia de a înfiinţa Muzeul Holocaustului.

"Da, acest lucru este chiar în programul de guvernare, vrem să înfiinţăm Muzeul Holocaustului, am avut discuţii referitoare la acest aspect. Sunt două variante la ora actuală: una este o hotărâre de Guvern, a doua este o iniţiativă legislativă. Eu cred că trebuie să avem amândouă variantele în prim plan şi vom da o hotărâre de Guvern şi, bineînţeles, propunerea legislativă din Parlament pe care o vom susţine. Deci eu cred că este un lucru pe care l-am promis şi pe care trebuie să-l ducem la bun sfârşit. Locaţia este o locaţie identificată, într-adevăr, lângă Muzeul «Antipa». Vom vedea dacă acea locaţie este cea mai bună. Dacă este o locaţie bună, acolo vom înfiinţa Muzeul Holocaustului. Bineînţeles că am văzut acum că sunt opiniii diferite faţă de locaţie (...)", a afirmat Dăncilă.

Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România (MNIEHR) a devenit, cu mult timp înainte de a fi elaborată Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea lui, un subiect controversat în zona culturală românească. După mai mult de trei ani de la demararea discuţiilor privind organizarea lui, scandalul a pornit de la spaţiul pe care s-ar putea să fie construit. Este vorba despre un teren al Muzeului ”Antipa”, în administrarea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, vizat de Institutul ”Elie Wiesel”. Eventuala dare în folosinţă a acestuia a stârnit reacţii din partea lumii academice româneşti, a unor politicieni, iar recentele declaraţii ale ministrului Culturii nu au făcut decât să stârnească şi mai multe întrebări şi nemulţumiri.

Proiectul muzeal este un parteneriat între Administraţia prezidenţială, Guvernul şi Parlamentul României. Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” este cel care îl coordonează.

MNIEHR va avea ca scop prezentarea şi promovarea istoriei, culturii şi tradiţiilor comunităţilor evreieşti din România, pentru cunoaşterea în plan intern şi internaţional a contribuţiei acestei minorităţi naţionale la evoluţia şi modernizarea societăţii româneşti de-a lungul timpului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.