Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, la Alba Iulia, întrebată despre declaraţiile premierului olandez Mark Rutte, că aderarea la Spaţiul Schengen nu este legată de MCV. "România asigură cu succes protejarea graniţelor externe, deci din toate punctele de vedere se încadrează pentru a adera la Spaţiul Schengen. Decizia este doar politică şi ştim că sunt câteva ţări care politic nu sunt de acord cu acest lucru", a spus Dăncilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Viorica Dăncilă a fost întrebată, joi, în timpul vizite în Sala Unirii din Alba Iulia, despre declaraţiile premierului olandez legate de aderarea ţării noastre la Schengen.

"Nu ştiu ce a declarat premierul Olandei, nu ştiu ce a declarat domnul Rutte, dar eu pot să vă spun un lucru, că Schengenul nu este legat de nicio... nici de MCV şi nici de alte considerente. Noi îndeplinim criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen încă din 2011, lucru de altfel confirmat de către Comisia Europeană. România asigură cu succes protejarea graniţelor externe, deci din toate punctele de vedere se încadrează pentru a adera la Spaţiul Schengen. Decizia este doar politică şi ştim că sunt câteva ţări care politic nu sunt de acord cu acest lucru", a spus Dăncilă.

Ea a susţinut că locul României este în Schengen.

"Eu cred că trebuie să fie o altă abordare şi dacă tot vorbim de viitorul Europei, atunci când sunt criteriile îndeplinite trebuie ca toate ţările care au aceleaşi obligaţii să aibă şi aceleaşi oportunităţi. Deci locul României este în Spaţiul Schengen atâta timp cât îndeplinim condiţiile pe care le-au îndeplinit şi alte state când au aderat la Spaţiul Schengen, consider că dacă vrem să legăm de alte lucruri aceste legăruri nu ţin de politicile europene şi de regulile europene", a afirmat premierul.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat joi, la summitul UE de la Sibiu, că România va fi pregătită de admiterea în spaţiul Schengen când se va conforma regulilor statului de drept şi democraţiei, el considerând că în prezent ţara noastră nu merge în direcţia corectă.

Întrebat când va fi România considerată pregătită pentru a fi admisă în spaţiul Schengen, Rutte a declarat: „Când vă veţi conforma tuturor regulilor statului de drept, democraţiei. Nu mergeţi în direcţia corectă în acest moment".

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, răspunzând unei întrebări, că a pus "de nenumărate ori" în discuţie chestiunea integrării în Spaţiul Schengen şi va discuta şi în cursul zilei cu liderii europeni acest subiect. El a atras însă atenţia că sunt politicieni care au atacat justiţia şi chiar şi instituţiile europene, astfel că au apărut acele discuţii despre statul de drept din România. "(...) pot să vă promit că peste puţin timp, probabil nu astăzi, dar peste puţin timp vom fi şi în Schengen şi vom scăpa şi de MCV", a spus Iohannis.

"Vedeţi, am muncit enorm de mult şi această chestiune - Schengen - am pus-o în discuţie de nenumărate ori şi fiţi siguri că şi astăzi voi discuta cu liderii europeni despre Schengen. Însă, vedeţi că lucrurile nu merg întotdeauna aşa cum ne imaginăm, avem politicieni care, din păcate, au arătat Europei că nu avem numai o faţă frumoasă, avem şi politicieni care atacă justiţia, din păcate, avem politicieni care, din păcate, atacă chiar şi instituţiile europene şi în aceste condiţii, din păcate, în loc să mergem mai departe, să fim acceptaţi cu totul, şi inclusiv în Spaţiul Schengen, au apărut acele discuţii despre statul de drept din România, discuţii care, evident, au fost antamate de politicienii noştri care vor altceva decât binele României. Românii îşi doresc să fie europeni şi vă promit că vom rămâne şi pot să vă promit că peste puţin timp, probabil nu astăzi, dar peste puţin timp vom fi şi în Schengen şi vom scăpa şi de MCV", a spus Iohannis.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, că a încercat să construiască cu preşedintele României o relaţie instituţională ”normală”, în beneficiul cetăţenilor, dar ”interesul personal, interesul electoral” al preşedintelui este cel care contează. ”Îi solicit domnului preşedinte Iohannis ca în cadrul summitului de la Sibiu să ceară aderarea noastră la spaţiul Schengen şi încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, a spus Dăncilă, apreciind că orice reuniune trebuie să aibă un rezultat concret pentru cetăţeni.

Tot miercuri, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, l-a acuzat pe preşedintele Klaus Iohannis că „s-a spălat pe mâini de subiectul Schengen”, susţinând că aderarea României la Spaţiul Schengen ţine acum doar de voinţa politică a statelor membre, iar rolul preşedintelui este să contribuie la obţinerea acestei voinţe politice.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.