Candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, Viorica Dăncilă, susţine că, în ceea ce priveşte politica externă, România trebuie să îşi asume anumite decizii. "(...) să fie cea care are iniţiative în anumite probleme legate de politica externă, că nu trebuie să aşteptăm de fiecare dată să vedem ce fac ceilalţi şi pe urmă pe acest efect de turmă să mergem şi noi", afirmă Dăncilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebată cum va reprezenta ţara în politica externă după poziţia adoptată legat de mutarea ambasadei din Israel, Dăncilă a replicat: "Aşa cum am reprezentat România nouă ani de zile. Un europarlamentar care şi-a apărat ţara, un europarlamentar care a luptat pentru ţara lui".

Ea a precizat că aceea a fost opinia ei, dar şi a SUA, partenerul strategic care asigură securitatea României.

"Este greşit să-ţi spui punctul de vedere în România? Vreţi o ţară în care dictatura să primeze? Să nu existe libertate de exprimare (...)? (...) şi am făcut ceea ce trebuie, am făcut un memorandum în care am cerut opinia tuturor instituţiilor. Acest memorandum l-am trimis către preşedintele României, pentru a lua o decizie politică referitoare la mutarea ambasadei. De altfel, am spus că sunt de acord cu mutarea ambasadei, în consens cu forţele politice şi în total consens cu legislaţia în vigoare (...) decizia fiind, conform Constituţiei, la preşedintele României", a afirmat fostul premier.

Dăncilă a susţinut că opinia sa a fost că era oportun să mergem pe aceeaşi linie cu SUA, partenerul strategic, şi nu crede că a făcut o greşeală.

"Şi mai este un lucru, cred că în politică externă România trebui să-şi asume nişte decizii, să fie cea care are iniţiative în anumite probleme legate de politica externă, că nu trebuie să aşteptăm de fiecare dată să vedem ce fac ceilalţi şi pe urmă pe acest efect de turmă să mergem şi noi. Cred că trebuie să demonstrăm că suntem un factor important, un pol de putere regional care îşi asumă anumite decizii", a afirmat Dăncilă.

Ea a mai spus că nu a văzut nicio realizare pe plan extern a "candidatului Iohannis".

"Îi solicit candidatului Iohannis să vină cu o listă a omologilor săi cu care a vorbit pentru ca România să devină membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Cred că nu ştiu dacă a vorbit cu câteva persoane, pentru că dânsul era mai preocupat de imaginea proprie decât pentru lucrurile pe care trebuie să le aducă pentru ţară", a susţinut Dăncilă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.