Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu a declarat, miercuri, după şedinţa de Guvern, că anul acesta ar trebui să atragem din PNRR 6 miliarde de euro, în contul de la Banca Naţională, iar prima cerere de plată pe care România o va depune cel mai probabil în luna mai se referă la 2 miliarde din partea de grant şi aproximativ un miliard din partea de împrumut. Vîlceanu a mai afirmat că nu există îngrijorări în privinţa îndeplinirii celor 24 de jaloane pentru luna martie. Ministrul spune că a observat şi o sinergie între ministere, îmbunătăţită faţă de momentul de început, în privinţa implementării PNRR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Investiţiilor a prezentat stadiul îndeplinirii jaloanelor din PNRR, afirmând că la finalul anului trecut au fost 21 de jaloane care au fost închise, cu excepţia a trei jaloane legate de instrumente financiare, unde exista o discuţie între Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii, discuţiile fiind închise săptămânile trecute. 

”Prima cerere de plată pe care România o va depune cel mai probabil în luna mai, în mijlocul lunii mai, se referă la 2 miliarde din partea de grant şi aproximativ un miliard din partea de împrumut este legată de acele jaloane din decembrie şi nu de cele pe care trebuie să le închidem în luna martie”, a spus ministrul. 

Vîlceanu a arătat că în luna martie trebuie închise 24 de jaloane, care sunt în diverse stadii în acest moment. ”Nu există îngrijorări cu privire la atingerea acestora şi cred că ele vor fi închise, sunt diverse acte normative, în diverse stadii, pentru o parte din jaloane nu e nevoie de acte normative ci pur şi simplu de ordine de ministru”, a arătat el. 

Ministrul Vîlceanu a mai spus că, în principiu, pentru finalul lunii martie nu ar trebui să fie probleme. 

Următoarea cerere de plată care va fi deşpusă va fi undeva în luna octombrie, a mai afirmat ministrul Fondurilor Europene, el precizând că aceasta va avea 2 miliarde din granturi şi un miliard din împrumut. 

”Practic, noi anul acesta ar trebui să atragem din PNRR 6 miliarde de euro, în contul de la Banca Naţională”, a mai declarat Dan Vîlceanu, el precizând că, pentru anul acesta, fluxurile financiare, acordurile de finanţare sunt semnate şi sunt concentraţi pe încheierea jaloanelor. 

”PNRR este o sursă de reforme în România, reforme care sunt aşteptate de cetăţenii romîni de foarte mult timp. Suntem foarte concentraţi pe implementare şi din acest punct de vedere am observat şi o sinergie între ministere, îmbunătăţită faţă de momentul de început, pentru că uşor, uşor, cu cât lucrăm împreună în PNRR, lucrurile se aşează”, a mai declarat Vîlceanu. 

Despre atingerea acestor jaloane, ministrul a specificat că el este convins că vom atinge jaloanele la termenele stabilite, dar fiecare jalon este evaluat şi de către Comisie, acest lucru fiind scris în PNRR. 

”Este posibil ca de la Comisie să vină ulterior atingerii jalonului şi să considere că mai trebuie făcute demersuri, şi atunci trebuie făcut acest reglaj, permanent cu Comisia, astfel încât să fie un acord între Consimie şi statul român. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.