Şeful Cancelariei prezidenţiale, Dan Mihalache, a fost avizat favorabil, luni, de comisiile parlamentare de politică externă pentru postul de ambasador al României în Marea Britanie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avizul a fost dat cu 22 de voturi ”pentru” şi 3 voturi ”împotrivă”.

Parlamentarii din cele două comisii au dat avizul după ce l-au audiat pe Dan Mihalache.

Dan Mihalache a spus, în cadrul prezentării din comisiile comune de politică externă din Parlament, că îl încearcă o ”oarecare emoţie”.

Actualul şef al Cancelariei prezidenţiale a prezentat elementele de mandat pe care şi le propune, el arătând că sunt trei axe principale: aprofundarea parteneriatului strategic, drepturile românilor din Marea Britaniei şi poziţia ţării noastre faţă de referendumul din luna iunie, când britanicii vor decide dacă rămân în Uniunea Europeană.

Mihalache a precizat că România are un parteneriat excelent pe dimesiunea politică, prin armonizarea unor poziţii, pe dimensiunea strategică, militară, dar şi pe cea de servicii de informaţii.

”Avem în această materie poziţii comune, iar din acest punct de vedere, relaţia politică este foarte importantă. Sunt zone comune de interes, avem puncte de vedere comune, abordări comune în ceea ce priveşte vecinătatea estică”, a mai spus Dan Mihalache.

El a precizat că ”ceea ce se poate face în acest mandat este să se upgradeze zona de parteneriat strategic”.

Mihalache a mai afirmat că anul 2015 a fost unul bun din punct de vedere al relaţiilor bilaterale, un an în care ”schimburile comerciale au crescut”. Potrivit şefului Cancelariei Prezidenţiale, există ”un spaţiu de extindere pe care un mandat de ambasador trebuie să îl valorifice”.

Mihalache a mai afirmat că o altă temă de mandat importantă este cea a românilor care trăiesc în Marea Britanie, o comunitate importantă.

”Sunt undeva la 170.000 de români înregistraţi, dar evaluările pe care le avem la MAE, ambasadă, arată că această comunitate este mult mai mare, iar după 1 ianuarie 2014 s-a înregistrat o creştere, fiind şi o mişcare a fluxurilor de migraţie, din Italia, Spania, spre Marea Britanie”, a spus MIhalache.

El a precizat că miza faţă de această comunitate e un element important al viitorului ambasador, şi a menţionat că este importantă asigurarea serviciilor consulare şi operaţionalizarea rapidă a acestor servicii.

”Ca detaliu, vreau să vă spun că în momentul de faţă, în luna aprilie, solicitările de servicii consulare la Londra au atins nivelul de anul trecut, ceea ce arată că suntem într-o creştere accelerată care necesită răspunsuri adecvate din partea ambasadei şi a autorităţilor române”, a spus acesta.

Potrivit lui Dan Mihalache, va fi important pentru viitorul ambasador să urmărească poziţionarea faţă de cel mai controversat eveniment care are loc în Marea Britanie anul acesta, şi anume referendumul din 23 iunie, privind apartenenţa la Uniunea Europeană.

”Este complicat în momentul de faţă să facem evaluări, dinamica în Marea Britanie este destul de interesantă, dar va impune, la momentul respectiv, în funcţie de rezultatul respectiv, un răspuns şi o repoziţionare pe măsură”, a spus Mihalache.

Dan Mihalache, propunerea de ambasador în Marea Britanie, este, din noiembrie 2014, şeful Cancelariei prezidenţiale. Acesta a fost deputat PSD şi consilier al fostului premier Adrian Năstase, în perioada 2001-2004. În 2007, a îndeplinit şi mandatul intermediar de europarlamentar. În anul 2009, Mihalache a intrat în PNL şi a devenit consilier al liderului Crin Antonescu. În 2011, Mihalache a devenit secretar general adjunct al PNL, funcţie pe care o părăseşte trei ani mai târziu, pentru un post la Palatul Cotroceni.

Tot luni vor fi audiaţi şi Carmen Liliana Burlacu (Cehia), Ioana Bivolaru (Portugalia), Gabriela Dancău (Spania) şi Răzvan Rotundu (Finlanda).

Restul propunerilor vor fi audiate în cursul zilei de marţi şi, probabil, a celei de miercuri.

Comisiile dau un aviz, care însă este consultativ, după care şeful statului va semna decretele de acreditare.

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat propunerile de numire a 19 ambasadori ai României, între care Dan Mihalache (Marea Britanie), Marius Lazurca (Ungaria), Daniel Ioniţă (Republica Moldova), Ion Gâlea (Bulgaria), Brânduşa Predescu (Olanda), Cristian Ţurcanu (Ucraina).

Astfel, şeful statului a aprobat nominalizarea lui Sorin-Dan Mihalache pentru Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Daniel Ioniţă pentru Republica Moldova şi Marius Gabriel Lazurca pentru Ungaria.

Totodată, sunt propuşi Ion Gâlea în Republica Bulgaria, Brânduşa Ioana Predescu în Regatul Ţărilor de Jos şi Cristian-Leon Ţurcanu în Ucraina.

Preşedintele a mai semnat propunerile pentru Carmen Liliana Burlacu în Republica Cehă, Ioana Bivolaru în Republica Portugheză, George Gabriel Bologan în Republica Italiană, Republica Malta şi Republica San Marino, Gabriela Dancău în Regatul Spaniei, Constantin Mihail Grigorie în Republica Croaţia, Ion Vîlcu în Statele Unite Mexicane, Mihai Alexandru Grădinar în Regatul Danemarcei şi Republica Islanda, Anton Niculescu în Republica Slovenia, Dana Manuela Constantinescu în Bosnia şi Herţegovina, Daniela Brânduşa Băzăvan în Regatul Maroc, Radu Octavian Dobre în Republica India, Republica Maldivelor, Republica Democratică Socialistă Sri Lanka, Republica Federală Democratică Nepal şi Republica Populară Bangladesh.

În acelaşi timp, este pentru prima dată când se face o propunere pentru ambasador în Republica Estonia, până acum reprezentarea diplomatică în această ţară fiind asigurată de Ambasada din Finlanda.

În noiembrie 2014, preşedintele de la acea vreme, Traian Băsescu, a semnat decretul pentru înfiinţarea Ambasadei României în Republica Estonia.

Catălin Avramescu, ambasador în Finlanda şi Estonia, a fost rechemat recent de la post de către preşedintele Iohannis.

Acum, preşedintele Iohannis a semnat pentru propunerea ca Răzvan Rotundu să fie ambasador în Republica Finlanda, iar Daniela Mihaela Cămărăşan în Republica Estonia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.