Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a anunţat miercuri că Guvernul a adoptat o ordonanţă prin care Institutul Naţional de Sănătate Publică, desemnat drept unitate sanitară clinică fără paturi, care va îndruma tehnic şi metodologic reţeaua de sănătate publică şi va supraveghea starea de sănătate a populaţiei, iar în situaţiile de risc biologic şi epidemiologic, Ministerul Sănătăţii va putea să dispună organizarea la nivelul unităţilor sanitare, a farmaciilor comunitare/oficinelor comunitare rurale sau în cadrul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, a unor centre care furnizează servicii de vaccinare, de diagnostic, evaluare şi tratament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ordonanţa pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal introduce măsuri şi clarificări ale cadrului legal din sistemul de sănătate cu scopul îmbunătăţirii activităţii şi a managementului din acest domeniu.

”Se crează, astfel, cadrul legal pentru desemnarea Institutului Naţional de Sănătate Publică drept unitate sanitară clinică fără paturi, care va îndruma tehnic şi metodologic reţeaua de sănătate publică şi va supraveghea starea de sănătate a populaţiei, bolile transmisibile, identificând, totodată, problemelor de sănătate comunitară”, a precizat Dan Cărbunaru.

El a precizat că, în situaţiile de risc biologic şi epidemiologic, Ministerul Sănătăţii va putea să dispună organizarea la nivelul unităţilor sanitare, a farmaciilor comunitare/oficinelor comunitare rurale sau în cadrul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, a unor centre care furnizează servicii de vaccinare, de diagnostic, evaluare şi tratament.

Cărbunaru a mai declarat că tot în documentul aprobat astăzi, se vor regăsi reglementări noi cu privire la situaţiile în care se asigură finanţarea cheltuielilor cu medicamentele din bugetul Ministerului Sănătăţii şi se clarifică modul de decontare a medicamentelor pentru bolnavii care sunt eligibili la tratament în străinătate, conform Ordinului nr.50, fără afectarea bugetului de stat.

”Acelaşi act normativ modifică pachetul minimal de servicii care se acordă persoanelor care nu fac dovada calităţii de asigurat, prin completarea cu servicii medicale de asistenţă medicală primară. Pentru a putea beneficia de aceste noi servicii medicale în asistenţa medicală primară cuprinse în pachetul minimal de servicii, persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat vor avea obligaţia să se înscrie pe lista unui medic de familie. În acest fel, peste 2 milioane de persoane neasigurate vor fi înregistrate la furnizorii de asistenţă medicală primară, respectiv medicii de familie şi vor beneficia de pachetul minimal de servicii în asistenţa medicală primară”, a mai afirmat Cărbunaru. 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a arătat că toate fondurile necesare pentru plata acestor noi servicii medicale vor fi suportate prin transfer de la bugetul de stat către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.