Prim-ministrul Dacian Cioloş a declarat, miercuri, la TVR 1, că nu a negociat remanierea miniştrilor cu partidele politice, explicând totodată motivele pentru care nu a recurs la schimbarea miniştrilor Justiţiei şi Agriculturii, ce i-a fost solicitată de către preşedintele PSD, Liviu Dragnea, prin faptul că Raluca Prună a arătat curaj în exercitarea funcţiei, iar Achim Irimescu a recuperat întârzierile la plata subvenţiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Dacian Cioloş a precizat că discuţiile sale cu liderii PNL şi PSD pe marginea remanierii au constat într-o informare pe care le-a făcut-o privind schimbările pe care intenţiona să le facă în echipa guvernamentală.

”Nu am negociat schimbările de miniştri. Acestea sunt în responsabilitatea primului-ministru care face propunerile şi pe care preşedintele trebuie să le accepte. Eu nu m-am consultat cu liderii celor două mari partide, ci i-am informat că am vrut să afle de la mine, nu din presă, despre aceste numiri”, a declarat Cioloş.

Invitat să comenteze solicitarea PSD de a-i schimba din funcţii pe Raluca Prună şi Achim Irimescu, Cioloş a spus că nu are motive întemeiate să dea curs acestei solicitări. ”Deciziile le iau în funcţie de performanţa miniştrilor, iar evaluarea performaneţei o fac în funcţie de obiectivele pe care le fixez. Doamna Prună nu mi-a pus niciodată posiblitatea unei remanieri. Arată curaj (...) Dânsa îşi face foarte bine treaba şi o susţin”, a spus şeful Guvernului.

În ce-l priveşte pe ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, premierul a arătat că a ţinut seama de moţiunea simplă din Camera Deputaţilor, îndreptată împotriva acestuia, dar a precizat că o parte din lucrurile ce i s-au reproşat au apărut înainte ca Irimescu să preia portofoliul, iar acum sunt pe cale de a fi remediate.

”S-au accelerat lucrurile. Plăţile directe pe hectar sunt realizate în proporţie de 95% şi acum sunt în curs pe plată subvenţiile pentru animale. Am avut o discuţie cu el, iar domnul ministru ştie foarte bine ce are de făcut. I-am cerut foarte clar să comunice pe măsură ce apar progrese”, a afirmat primul-ministru.

El a comentat şi motivele pentru care a recurs la schimbarea celor patru miniştri. ”La Transporturi am decis acest lucru pentru că domnul ministru (Dan Costescu - n. red.) a făcut mai multe lucruri, dar am fost nemulţumit de cum a progresat reforma CNADNR. Este o structură foarte stufoasă şi clar ineficientă”, a spus Cioloş amintind că întârzierea reformei în Companie a dus şi la întârzieri în execuţia unor lucrări de infrastructură, cum ar fi tronsonul de autostradă Lugoj-Deva.

În domeniul Educaţiei, Cioloş s-a arătat mulţumit de prestaţia lui Adrian Curaj ca ministru în domeniul cercetării şi învăţământului universitar, nemulţumirile fiind generate de întârzierea soluţionării scandalurilor de plagiat. ”Aş fi vrut să avem deja rezultate, iar suspiciunile de plagiat să fi fost rezolvate până acum”, a comentat premierul. La Comunicaţii, schimbarea de ministru a survenit, potrivit lui Cioloş, după o discuţie în care Marius Bostan l-a informat că are proiecte personale, incompatibile cu funcţia de ministru, motiv pentru care înlocuirea a fost făcută odată cu cea a celorlalţi miniştri. Totodată, Cioloş a explicat şi schimbarea lui Dan Stoenescu din funcţia de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni: ”Mă interesează pregătirea în bune condiţii a alegerilor pentru toţii românii, indiferentt unde sunt ei. Aici lucrurile pot fi făcute mai bine, cu mai mult dinamism şi profesionalism”.

Premierul Dacian Cioloş a anunţat, marţi, înlocuirea a patru miniştri: Adrian Curaj (Educaţie), Marius Bostan (Comunicaţii), Dan Stoenescu (Românii de Pretutindeni) şi Dan Costescu (Transporturi).

Premierul Dacian Cioloş a decis, marţi, remanierea echipei guvernamentale şi a făcut următoarele propuneri pe care le va transmite preşedintelui României, Klaus Iohannis: prof. univ. dr. Mircea Dumitru pentru portofoliul de ministru al Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice; Petru Sorin Buşe este propus ca ministru al Transporturilor; Maria Ligor este noul ministru delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni; portofoliul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională va fi preluat interimar de şeful Cancelariei primului-ministru, Dragoş Tudorache.

”La începutul mandatului mi-am asumat măsuri concrete care să aibă impact şi consistenţă. În unele dosare lucrurile au avansat bine, însă sunt şi omeni în care doresc să dau un nou impuls. Am decis azi să operez patru schimbări în Guvern. Nu înseamnă că nu voi face şi altele dacă apar probleme (...) Vreau să le mulţumesc celor patru miniştri. Au lucrat bine pentru multe proiecte, pe altele au fost anumite întârzieri”, a declarat premierul Dacian Cioloş, în declaraţia de presă susţinută marţi seara.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.