Deputatul Cristina Elena Dinu (PSD) susţine adoptarea în regim de urgenţă a Hotărârii de Guvern care limitează tarifele RCA la nivelul tarifelor de referinţă, pentru a proteja românii în faţa tendinţelor speculative.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La propunerea PSD, Guvernul vine cu noi decizii în vederea protejării populaţiei, propunând plafonarea pentru şase luni a preţurilor RCA şi rezolvând astfel situaţia dificilă cu care se confruntă milioane de români, din cauza creşterii alarmante a cuantumurilor poliţelor de răspundere civilă auto.Proiectul de hotărâre de guvern, elaborat în acest sens de ministrul Finanţelor, a fost deja pus în procedura de transparenţă publică decizională, actul normativ prevăzând nu doar limitarea valorii RCA-ului, dar şi a comisioanelor pentru revânzători, la 5% din valoare”, a transmis, marţi, deputatul social-democrat Cristina Elena Dinu.  

Potrivit acesteia, ”PSD se pronunţă în mod clar pentru adoptarea acestei HG în regim de urgenţă de către Guvern, astfel încât efectele ei să se reflecte rapid în piaţa de asigurări RCA şi să conducă la un nivel sporit de suportabilitate din partea asiguraţilor”.  

”Demn de remarcat este faptul că documentul prevede diferenţierea modului de calcul al tarifului maximal aplicat persoanelor fizice şi juridice, luându-se în considerare discrepanţele dintre cele două categorii, mai ales în ceea ce priveşte puterea de cumpărare. În acest context, s-a ţinut cont de impactul major pe care creşterea preţurilor înregistrate la nivelul economiei naţionale îl are asupra bugetului persoanelor fizice. Totodată, în elaborarea proiectului de HG, s-a avut în vedere şi faptul că frecvenţa daunelor înregistrate pe categoria de risc a persoanelor fizice este considerabil mai scăzută decât cea înregistrată pentru persoanele juridice”, a mai transmis deputatul PSD.  

Cristina Elena Dinu apreciază că ”limitarea tariful maximal pentru persoanele fizice este justificată prin plafonarea la nivelul tarifului de referinţă publicat de ASF, iar pentru persoanele juridice limitarea la tariful utilizat la încheierea contractelor RCA, prin intermediul mecanismului asiguratului cu risc ridicat”.  

”În această situaţie, asiguraţii nu vor mai fi nevoiţi să apeleze la acest mecanism şi îşi vor putea alege mult mai rapid asiguratorul RCA. În concluzie, sunt convinsă că soluţia temporară propusă în acest moment de ministrul PSD al Finanţelor va veni în sprijinul tuturor categoriilor de asiguraţi şi va asigura o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări, în vederea unei mai bune funcţionări a acesteia”, apreciază Cristina Elena Dinu.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.