Europarlamentarul Corina Creţu afirmă că România are nevoie să adopte norme legale care să prevadă judecarea cu celeritate a proceselor care vizează accesarea de fonduri europene, pentru ca ţara să nu mai rateze accesarea unor fonduri din cauza termenelor lungi din instanţele de judecată. Ea spune că nu „poţi nega celui care pierde o licitaţie dreptul de a contesta” însă susţine că au fost situaţii în care procesul a durat aproape 7 ani, cât întregul exerciţiu financiar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Corina Creţu spune că România a pierdut mulţi bani europeni fie din cauză că ţintele au fost ratate, fie pentru că s-a pierdut foarte mult timp în instanţele de judecată. 
„Eu am propus şi acum, fiind o majoritate atât de stabilă în Bucureşti, cred că ar fi cazul să se adopte această măsură (...) ca contestaţiile pe fonduri europene să fie separat, să nu intre la judecată cu toate celelalte procese. În Polonia, de pildă, există o instanţă specială şi în şase luni de zile trebuie să dea un verdict. Nu poţi nega celui care pierde o licitaţie dreptul de a contesta, dar nici nu poţi lăsa regiuni întregi fără şcoli, spitale fără autostrăzi  - am avut acest caz, procesul a durat 7 ani, au mai rămas 3 luni din exerciţiul financiar, era imposibil să mai faci un drum în trei luni de zile şi banii s-au pierdut”, a declarat ea  în emisiunea Insider Politic, de la Prima TV.
Ea a precizat că România a pierdut 2 miliarde de euro din exerciţiul financiar 2002-2014, iar acum „se încearcă” salvarea a 40% din exerciţiul financiar 2014-2020, respectiv aproximativ 15 miliarde de euro, în condiţiile în care România a absorbit aproximativ 20 de miliarde de euro din acest exerciţiu financiar. 
Creţu şi-a exprimat satisfacţia pentru faptul că Marcel Boloş este noul ministru a Fondurilor Europene explicând că, deşi nu îl cunoaşte pe acesta, ştie că Boloş a condus Regiunea Nord Vest, care a performat în ceea ce priveşte accesarea de fonduri europene.
Fostul comisar european mai spune că o problemă privind accesarea de fonduri europene în România este legată de faptul că „foarte multe ministere lucrează în competiţie şi nu în coordonare”, în condiţiile în care în viziunea Comisiei Europene ministrul Fondurilor Europene trebuie să coordoneze şi alte domenii, precum transporturile şi sănătatea.
În ceea ce priveşte accesarea de fonduri europene, Corina Creţu pledează pentru „o mai mare descentralizare”, simplificarea legislaţiei, alocarea de fonduri suplimentare agendei urbane.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.