Copreşedinţii Summitului Formatului Bucureşti 9 care a avut loc, marţi la Riga, Klaus Iohannis, preşedintele Poloniei Andrzej Duda şi preşedintele Letoniei Edgars Rinkēvičs au adoptat o declaraţie comună în care spun că au consolidat şi vor continua să întărească în mod substanţial postura NATO de descurajare şi apărare înaintată pe Flancul Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră. „Luăm măsuri curajoase pentru a consolida capacitatea industriei noastre de apărare pentru a elimina deficienţele şi de a scurta lanţurile de aprovizionare”, mai spune documentul. „Rusia este şi va rămâne cea mai semnificativă şi directă ameninţare la adresa securităţii Aliate. Vom lucra la o strategie cuprinzătoare pentru a contesta, constrânge şi contracara Rusia, inclusiv prin limitarea capacităţii Rusiei de a-şi reconstitui armata şi capacitatea sa de a lansa ameninţări”, mai arată sursa citată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şefii de stat şi de guvern din Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia s-au reunit, marţi, la Riga, salutând participarea decretarului general al NATO, precum şi a noilor aliaţi, Finlanda şi Suedia, la această întâlnire, arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Conform sursei citate, copreşedinţii Summitului B9 au adoptat o declaraţie în care sunt precizate următoarele:

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

„Ne întâlnim în contextul celei de-a 75-a aniversări a celei mai puternice, trainice şi de succes Alianţe din istorie şi în anul unor aniversari importante privind aderarea ţărilor noastre la NATO.

Sărbătorim acest eveniment în interiorul unei Alianţe mai puternice ca oricând, hotărâte şi unite. Aderarea recentă a Suediei şi Finlandei întăreşte şi mai mult NATO şi sporeşte securitatea noastră colectivă. Acest fapt reafirmă, de asemenea, angajamentul nostru faţă de Politica Uşilor Deschise.

Scopul cheie al NATO şi cea mai mare responsabilitate este să asigure apărarea colectivă împotriva tuturor ameninţărilor, provenind din toate direcţiile. Evidenţiem importanţa legăturii transatlantice pentru securitatea şi unitatea noastră. Aliaţii sunt uniţi şi angajaţi să descurajeze şi să apere fiecare centimetru de teritoriu Aliat, să protejeze suveranitatea şi integritatea teritorială a tuturor Aliaţilor şi să se impună împotriva oricărui agresor şi să refuze oricărui adversar orice posibilă oportunitate de agresiune.

Am consolidat şi vom continua să întărim în mod substanţial postura NATO de descurajare şi apărare înaintată pe Flancul Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Reiterăm angajamentul Aliaţilor privind punerea în aplicare a deciziilor adoptate la Summiturile de la Madrid şi Vilnius, pentru a întări în mod semnificativ postura de descurajare şi apărare a Alianţei, cu sprijinul noilor planuri de apărare ale NATO, susţinute de forţele, stocurile şi capabilităţile necesare, inclusiv cele de apărare antiaeriană şi antirachetă, şi care sunt testate cu regularitate. Ca parte a eforturilor de a avansa în asigurarea executabilităţii planurilor de apărare ale NATO, subliniem importanţa structurii de comandă şi control şi a structurii de forţe ale NATO, precum şi a capacităţii de susţinere logistică şi a mobilităţii militare, inclusiv a îmbunătăţirii sau extinderii infrastructurii relevante, precum extinderea Sistemului de Conducte NATO.

Salutăm progresul substanţial pe care Aliaţii l-au făcut în ceea ce priveşte investiţiile pentru apărare, în linie cu angajamentul nostru de a aloca anual minimum 2% din PIB sau mai mult pentru apărare şi subliniem că, pentru a face faţă provocărilor multi-dimensionale care decurg dintr-o ordine de securitate tot mai contestată, sunt necesare cheltuieli şi investiţii sporite pentru apărare. În plus, angajamentul Aliaţilor de a furniza de urgenţă capabilităţile critice este esenţial pentru executarea planurilor de apărare ale NATO.

O industrie de apărare puternică în întreaga Alianţă rămâne esenţială. Luăm măsuri curajoase pentru a consolida capacitatea industriei noastre de apărare pentru a elimina deficienţele şi de a scurta lanţurile de aprovizionare.

Rusia este şi va rămâne cea mai semnificativă şi directă ameninţare la adresa securităţii Aliate. Vom lucra la o strategie cuprinzătoare pentru a contesta, constrânge şi contracara Rusia, inclusiv prin limitarea capacităţii Rusiei de a-şi reconstitui armata şi capacitatea sa de a lansa ameninţări. Rămânem fermi în eforturile noastre de a susţine presiunea internaţională asupra Rusiei, inclusiv prin sancţiuni şi alte măsuri, atâta timp cât Rusia îşi continuă politicile şi acţiunile ostile, inclusiv încălcarea flagrantă a dreptului internaţional.

Suntem profund îngrijoraţi de activităţile hibride maligne recente ale Rusiei pe teritoriul Aliat, care constituie o ameninţare la adresa securităţii Aliaţilor. Aceste incidente fac parte dintr-o campanie intensificată de activităţi pe care Rusia continuă să le desfăşoare în regiunea euroatlantică, inclusiv sabotaj, acte de violenţă, interferenţe cibernetice şi electronice, provocări legate de frontierele Aliate, campanii de dezinformare şi alte operaţiuni hibride. Susţinem şi suntem solidari cu Aliaţii afectaţi.

Vom acţiona individual şi colectiv pentru a aborda aceste acţiuni, ne vom spori rezilienţa şi vom continua să ne coordonăm îndeaproape pentru a ne asigura că Alianţa şi Aliaţii sunt pregătiţi să descurajeze şi să se apere împotriva acţiunilor sau atacurilor hibride.

Condamnăm comportamentul Rusiei şi solicităm Rusiei să-şi respecte obligaţiile internaţionale, aşa cum Aliaţii le respectă pe ale lor.

Ne reunim într-un moment în care Rusia nu dă semne de retragere din războiul său brutal împotriva Ucrainei. Reafirmăm sprijinul nostru neclintit pentru o Ucraină independentă şi suverană, în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional. O Ucraină puternică, independentă şi democratică este vitală pentru stabilitatea regiunii euroatlantice. Continuăm să solicităm Rusiei să oprească imediat toate ostilităţile războiului său de agresiune şi să îşi retragă necondiţionat forţele de pe teritoriul Ucrainei.

De asemenea, îi condamnăm pe toţi cei care, inclusiv Belarus, facilitează în mod activ efortul de război al Rusiei şi acţiunile hibride maligne, inclusiv împotriva Aliaţilor. Îi îndemnăm să înceteze complicitatea la agresiunea şi activităţile destabilizatoare ale Rusiei.

Parteneriatul strategic din ce în ce mai aprofundat dintre Republica Populară Chineză şi Rusia şi încercările lor de a se consolida reciproc de a submina ordinea internaţională bazată pe reguli sunt contrare valorilor şi intereselor noastre. Facem apel la toate statele să susţină ordinea internaţională, inclusiv principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale, aşa cum sunt consacrate în Carta ONU şi să se abţină de la sprijinirea efortului de război al Rusiei în orice fel şi de la orice acţiune care ajută Rusia să eludeze sancţiunile impuse.

Rămânem mai hotărâţi ca niciodată în sprijinirea Ucrainei atât timp cât este nevoie, pentru ca Ucraina să câştige. Ne angajăm să continuăm şi să sporim sprijinul nostru cuprinzător pentru ucraineni, inclusiv prin mijloace militare, financiare sau umanitare, în sprijinul apărării eroice a naţiunii lor, a teritoriului lor şi a valorilor noastre comune.

Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru războiul său ilegal, nejustificat şi neprovocat de agresiune împotriva Ucrainei. Nu poate exista impunitate pentru Rusia pentru crimele de război şi încălcările şi abuzurile de drept internaţional, inclusiv a drepturilor omului şi a dreptului internaţional umanitar.

Apreciem eforturile de organizare în Elveţia a Summitului privind Pacea în Ucraina. Încurajăm comunitatea internaţională să contribuie la o pace justă şi durabilă în Ucraina, care se bazează pe principiile Cartei ONU, în special suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa, şi salutăm eforturile în acest sens. Salutăm şi sprijinim angajamentul Preşedintelui Zelenski de a stabili principiile pentru o pace cuprinzătoare, justă şi durabilă prin Formula sa de Pace.

Susţinem pe deplin aspiraţiile euroatlantice ale Ucrainei. Securitatea Ucrainei este de mare importanţă pentru Aliaţi, pentru Alianţă şi pentru o pace durabilă în zona euroatlantică. Rămânem ferm angajaţi pe calea ireversibilă stabilită de deciziile istorice luate la Summiturile NATO de la Bucureşti şi până la Vilnius, ancorând ferm viitoarea aderare a Ucrainei la NATO şi vom continua să avansăm pe această cale în continuare.

Ne aşteptăm ca deciziile de la Summitul de la Washington să promoveze interoperabilitatea deplină a Ucrainei cu NATO şi să construiască o punte tangibilă pentru apartenenţa sa la NATO. În pregătirea Summitului de la Washington, ne angajăm împreună cu Aliaţii să convenim asupra unui pachet substanţial de sprijin, inclusiv asupra unui rol cuprinzător al NATO în sprijinirea dreptului inerent al Ucrainei la autoapărare şi asupra unui angajament de a asigura un sprijin financiar durabil pe termen lung. Crearea unui nou Centru comun NATO-Ucraina de analiză, instruire şi educaţie în Polonia va avea, de asemenea, un rol important în asigurarea interoperabilităţii.

Salutăm angajamentul şi progresul substanţial al Ucrainei, în pofida circumstanţelor generate de război, cu privire la implementarea reformelor, care sunt esenţiale pentru avansarea în continuare pe calea către aderarea la UE şi NATO. Încurajăm Ucraina să continue reformele, în conformitate cu recomandările Aliaţilor pentru Programul Naţional Anual adaptat pentru Ucraina.

Parteneriatele noastre sunt esenţiale în sprijinirea celor trei sarcini de bază ale NATO şi a abordării cuprinzătoare, de tip 360 de grade, a securităţii noastre, evidenţiate în plus de mediul de securitate actual.

Felicităm Republica Moldova pentru eforturile depuse de a menţine stabilitatea şi de a avansa pe calea reformelor pentru integrarea europeană. Vom continua să consolidăm sprijinul adaptat al NATO pentru Bosnia şi Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova, recunoscând că aceşti parteneri sunt cei mai afectaţi de influenţa malignă a Rusiei.

Vom continua să depunem eforturi pentru consolidarea parteneriatelor strategice, pentru ca acestea să fie mai coerente şi mai eficiente, pentru a răspunde cel mai bine nevoilor Partenerilor şi obiectivelor Alianţei, în special în ceea ce priveşte cu Uniunea Europeană, precum şi partenerii din vecinătatea noastră, din Indo-Pacific şi din Sud.

Aşteptăm cu nerăbdare următoarea noastră reuniune din Lituania”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.