Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin afirmă, joi, cu privire la procedurile Pfizer împotriva României pentru achiziţiile de vaccinuri anti-COVID, că amendamentul la care face referire Pfizer nu a fost semnat de Ministerul Sănătăţii. „În consecinţă, nici nu s-a putut face vreo plată, pentru că nu există acele doze încasate de către statul român şi, de asemenea, cred că într-o situaţie similară se află şi alte ţări, central şi est-europene”, a mai precizat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Da, este o speţă care nu a făcut astăzi obiectul şedinţei de Guvern, dar m-am documentat un pic pe această temă. Din câte ştiu, a venit o notificare de deschidere a acestui litigiu de către compania farmaceutică, cred că în ultimele zile din decembrie anul trecut. Există... dacă, din nou citez din memorie, undeva în a treia parte, în ultima parte a lunii februarie, un prim termen. România va fi, evident, reprezentată la acest proces, dar este vorba despre faptul că România a estimat un necesar pandemic pentru doze de vaccin, însă amendamentul la care compania farmaceutică face referire nu a fost semnat de către Ministerul Sănătăţii şi, în consecinţă, nici nu s-a putut face vreo plată, pentru că nu există acele doze încasate de către statul român şi, de asemenea, cred că într-o situaţie similară se află şi alte ţări, central şi est-europene”, a afirmat Mihai Constantin, întrebat ce va face Executivului, în condiţiile în care România a fost dată în judecată de către Pfizer, pentru că nu a achiziţionat cele 28 de milioane de doze de vaccinuri pe care tot ţara noastră le-a comandat şi Pfizer ne cere să achităm cel puţin jumătate din sumă.

El a mai precizat că „Polonia şi Ungaria cred că sunt în acelaşi caz cu noi, referitor la aceeaşi companie farmaceutică”.

„Este aşadar un proces în desfăşurare şi o să-l urmărim”, a completat Constantin.

Pfizer şi BioNTech au luat decizia dificilă de a iniţia proceduri oficiale împotriva României, pentru a o determina să îşi respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri pentru COVID-19 plasate de Guvern, ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în mai 2021, precizează, într-un răspuns transmis News.ro, Andrew Widger, senior director Global Media Relations Pfizer.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.