Deputatul UDMR de Constanţa Antal István János susţine că delegaţii formaţiunii în secţiile de votare la alegerile europarlamentare din 2019 au fost citaţi de Poliţie şi întrebaţi despre desfăşurarea procesului electoral. El consideră acţiunea o modalitate de intimidare a reprezentanţilor UDMR, mai ales că cercetările au loc cu numai câteva săptămâni înainte de scrutinul din 6 decembrie. Deputatul anunţă că va sesiza Avocatul Poporului şi alte organizaţii din ţară şi din străinătate dacă aceste demersuri nu încetează.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Antal István János a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că reprezentanţii UDMR în secţiile de votare ar fi fost supuşi unor abuzuri. 
 
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie
"Delegaţii din partea UDMR care au fost prezenţi în secţiile de votare la 26 mai 2019, în timpul alegerilor europarlamentare, au fost citaţi de Poliţie pentru a da declaraţii despre desfăşurarea procesului de votare, însă fără să fie precizat motivul acestui demers. Mai mult, aceşti oameni au fost supuşi unor abuzuri inadmisibile pentru un stat membru al Uniunii Europene, care şi-a asumat susţinerea unor valori democratice”, se arată în comunicat.
 
Deputatul UDMR de Constanţa susţine că pe lângă declaraţiile cerute, referitor la modul în care au fost delegaţi în secţii, Poliţia i-a întrebat pe aceşti oameni şi despre modul în care au votat, precizând că acest lucru reprezintă o încălcare gravă a drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, dreptul la secretul votului.
 
El a menţionat că asemenea verificări au loc şi în alte judeţe în care populaţia de etnie maghiară nu este semnificativă.
 
"Un presupus motiv ar fi rezultatele obţinute de UDMR în judeţele în care populaţia de etnie maghiară nu este semnificativă, pentru că biroul parlamentar de la Constanţa deţine informaţii potrivit cărora gesturi similare au loc şi în alte judeţe, în care trăiesc foarte puţini etnici maghiari”, se mai arată în comunicat.
 
Deputatul UDMR cere încetarea acestor demersuri "abuzive". 
 
"Consider că aceste demersuri sunt abuzive şi trebuie să înceteze imediat. A pune sub semnul întrebării rezultatele obţinute de UDMR este o dovadă clară de încălcare a principiilor democraţiei. Consider că voturile obţinute în aceste judeţe reprezintă voinţa alegătorilor şi nicidecum nu trebuie suspectate drept posibile fraude”, a subliniat deputatul de Constanţa.
 
Antal István János este de părere că alegerea momentului acestor cercetări, cu câteva săptămâni înainte de scrutinul din 6 decembrie, poate fi considerată drept o modalitate de intimidare a reprezentanţilor UDMR care, pe baza legislaţiei în vigoare, au dreptul să facă parte din componenţa personalului secţiilor de votare la alegerile parlamentare, iar acest fapt ar putea afecta gradul de încredere în UDMR.
 
"Consider că, în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 137 din anul 2000, în România, stat de drept, democratic şi social, demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane reprezintă valori supreme şi sunt garantate de lege. Aceste acţiuni ale poliţiei lezează toate aceste principii”, a subliniat deputatul Antal István János, care a precizat că, în cazul în care nu încetează aceste demersuri, va sesiza Avocatul Poporului şi alte organizaţii abilitate din ţară şi din străinătate.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.