Autorităţile române şi cele ucrainene au convenit, vineri, în prima întâlnire tehnică referitoare la canalul Bâstroe, ca România să înceapă măsurătorile pe braţul Chilia şi canalul Bâstroe din data de 15 martie. Secretarul de stat din Ministerul Mediului Ionuţ Sorin Banciu, care a participat la discuţii, a afirmat că lucrările de întreţinere făcute au încetat de două săptămâni. Referitor la adâncimea până la care s-au desfăşurat aceste lucrări, el a precizat că, la discuţii, ”nu s-a adresat această întrebare”. ”Eu mă aştept să avem răspunsul cu adâncimile care există pe aceste canale (…). Nu ştiu dacă aceste măsurători pot identifica faptul că au fost dragări investiţionale sau lucrări de investiţii”, a explicat Banciu. Totodată, el a arătat că data de 15 martie stabilită pentru începerea măsurătorilor ”a fost propunerea colegilor de la AFDJ”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Secretar de stat la Mediu: De două săptămâni nu se mai fac aceste lucrări de întreţinere pe Bâstroe/ Despre adâncimea la care s-a săpat: Nu s-a adresat această întrebare/ Despre data începerii măsurătorilor: Asta a fost propunerea colegilor de la AFDJ

”Astăzi, 3 martie 2023, a avut loc o întâlnire tehnică, în format videoconferinţă, la nivel de experţi între partea română şi cea ucraineană. Întâlnirea a fost coordonată la nivel de secretari de stat ai ambelor părţi. Participanţii au convenit ca partea română să înceapă măsurătorile pe braţul Chilia şi canalul Bâstroe din data de 15 martie 2023”, a transmis, vineri, Ministerul Transporturilor.

Sursa citată a precizat că, totodată, s-a stabilit ca punct unic de contact câte un expert al fiecărei părţi.

”Aceştia se vor întâlni luni, 06 martie 2023 pentru a stabili detaliile planului de efectuare a  măsurătorilor pe Braţul Chilia şi pe Canalul Bâstroe, acestea fiind estimate să dureze 10 zile. Cele două părţi au convenit că este cea mai bună soluţie care să clarifice informaţiile contradictorii pe tema dragării Canalului Bâstroe şi a Braţului Chilia”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit docimentului, partea română şi-a arătat disponibilitatea ca la aceste măsurători să fie prezenţi şi specialişti din Ucraina, dar şi ai unor instituţii terţe.

De asemenea, ministerul anunţă că Ucrainha va asigura securitatea navelor şi personalului românesc, pe toată perioada activităţilor de măsurare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.